Σικάγο: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι υποχωρούν λόγω της προσφοράς

Σιτάρι: Υποχωρούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι υποχωρούν λόγω των θετικών προοπτικών προσφοράς

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς οι υψηλές αξιολογήσεις της καλλιέργειας και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αύξησαν τις ελπίδες για τις αποδόσεις των ΗΠΑ και η άφθονη ρωσική προσφορά μείωσε τη ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η σόγια παρουσίασε μικρή μεταβολή και το καλαμπόκι σημείωσε μικρή άνοδο.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο (CBOT) Wv1 σημείωνε πτώση 0,6% στα 5,42 δολάρια το μπούσελ έως τις 0439 GMT.

Η σόγια Sv1 του CBOT παρέμεινε αμετάβλητη στα 11,73-1/2 δολάρια το μπούσελ και το καλαμπόκι Cv1 σημείωσε άνοδο 0,3% στα 4,27-3/4 δολάρια το μπούσελ.

Και τα τρία συμβόλαια σημείωσαν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020 τους τελευταίους μήνες εν μέσω άφθονης προσφοράς και οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.

"Είναι δύσκολο να δούμε μια ανοδική εικόνα για το σιτάρι", δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Dennis Voznesenski. "Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο έχουν πολλά σιτηρά στις φάρμες τους και δεν είμαστε καν στα μέσα της χρονιάς στη συγκομιδή".

Είπε ότι οι τιμές είναι απίθανο να αυξηθούν, εκτός εάν η ξηρασία διαρκέσει αρκετά για να απειλήσει τις καλλιέργειες στη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες ή εάν οι μεταφορές από τη Μαύρη Θάλασσα διαταραχθούν από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) βαθμολόγησε τη Δευτέρα την καλλιέργεια χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο της πρώιμης άνοιξης των τελευταίων πέντε ετών και προβλέπονται βροχές που θα ενισχύσουν τη σοδειά στη νότια ζώνη σιταριού των Πεδιάδων των ΗΠΑ.

Οι τεράστιες ρωσικές εξαγωγές σιταριού, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής εταιρείας SovEcon σημείωσαν ρεκόρ Μαρτίου 4,9 εκατ. τόνων τον περασμένο μήνα, επιβαρύνουν την αγορά. Η Ρωσία αναμένει άλλη μια μεγάλη συγκομιδή σιταριού φέτος.

Η είδηση ότι ένα πλοίο φορτωμένο από την TD RIF είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας τις τελευταίες ημέρες μετρίασε τις ανησυχίες σχετικά με το ότι μια διαμάχη μεταξύ της μεγάλης εξαγωγικής εταιρείας και των ρωσικών αρχών θα μπορούσε να διαταράξει τις μεταφορές.

Η Σαουδική Αραβία αγόρασε 795.000 τόνους σιταριού σε διαγωνισμό τη Δευτέρα, οι οποίοι, σύμφωνα με τους εμπόρους, πιθανότατα θα προέλθουν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι αμερικανικές εξαγωγές σιταριού κατά τη φετινή περίοδο εμπορίας υστερούν σε σχέση με τον περσινό ρυθμό.

Η ενίσχυση του δολαρίου έχει επίσης καταστήσει τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα πιο ακριβά για τους εισαγωγείς με άλλα νομίσματα.

Οι εξαγωγές μαλακού σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη της περιόδου 2023/24 τον Ιούλιο ήταν 23,01 εκατομμύρια τόνοι έως τις 27 Μαρτίου, έναντι 23,86 εκατομμυρίων τόνων ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Η Ινδία έχει ζητήσει από τους παγκόσμιους και εγχώριους εμπορικούς οίκους να αποφύγουν την αγορά σιταριού νέας εποχής από τους τοπικούς αγρότες για να βοηθήσουν την κυβερνητική εταιρεία τροφίμων της Ινδίας (FCI) να προμηθευτεί σιτηρά για να ενισχύσει τα εξαντλούμενα αποθέματά της, ανέφεραν πηγές.

Τα ταμεία εμπορευμάτων ήταν καθαροί πωλητές σιταριού, σόγιας και καλαμποκιού στο Σικάγο την Τρίτη, δήλωσαν οι έμποροι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις