Ζάχαρη: Μειώνεται η παραγωγή της Ινδίας

Στο Νέο Δελχί, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν μείωση της παραγωγής ζάχαρης για την περίοδο 2023-24. Κατά συνέπεια, η Ένωση Εμπόρων Ζάχαρης Όλης της Ινδίας (AISTA) επικαιροποίησε τις προβλέψεις της.

Αναμένει πλέον 320 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης, μια σημαντική αναθεώρηση από 3,10 εκατομμύρια τόνους. Είναι σημαντικό ότι η Μαχαράστρα και η Καρνατάκα πρόκειται να δουν αύξηση της παραγωγής.

Ωστόσο, το Uttar Pradesh ενδέχεται να παρουσιάσει αισθητή μείωση της παραγωγής.

Η AISTA προσαρμόζει τις εκτιμήσεις παραγωγής

Επιπλέον, η AISTA αύξησε την εκτίμησή της για την παραγωγή ζάχαρης κατά 0,4 εκατ. τόνους. Η νέα εκτίμηση είναι 32 εκατομμύρια τόνοι για τη φετινή περίοδο. Ακόμα και με αυτή την αύξηση, η παραγωγή θα υπολείπεται των 32,9 εκατομμυρίων τόνων του περασμένου έτους. Από τη θετική πλευρά, η Μαχαράστρα και η Καρνατάκα δίνουν ελπίδες με την υψηλότερη παραγωγή τους. Ωστόσο, δυστυχώς, το Uttar Pradesh είναι πιθανό να δει μείωση.

Περιφερειακές διακυμάνσεις της παραγωγής

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι η παραγωγή ζάχαρης της Μαχαράστρα θα φτάσει τους 10,8 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι υψηλότερο από μια προηγούμενη εκτίμηση των 9,6 εκατομμυρίων τόνων. Αντίθετα, η παραγωγή του Uttar Pradesh ενδέχεται να μειωθεί στους 10,6 εκατομμύρια τόνους, από 11,7 εκατομμύρια τόνους. Εν τω μεταξύ, η Καρνατάκα δείχνει πολλά υποσχόμενη με αύξηση κατά 0,4 εκατ. τόνους, συνολικά 5,1 εκατ. τόνους.

Απόψεις από τον Πρόεδρο της AISTA

Επιπλέον, ο Prafulla Vithalani, πρόεδρος της AISTA, μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τη νέα εκτίμηση. Η ενημέρωση αυτή προήλθε από πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής καλλιεργειών. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό σηματοδοτεί το τέταρτο έτος ακριβών αρχικών εκτιμήσεων. Πολιτείες όπως Punjab, Haryana, Andhra Pradesh, Telangana και Uttarakhand πρόκειται να παράγουν 3,3 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για αύξηση από την προηγούμενη εκτίμηση των 3,1 εκατομμυρίων τόνων.

Η ανάμειξη αιθανόλης επιτυγχάνει ορόσημο

Είναι ενδιαφέρον ότι η Ινδία πέτυχε ποσοστό ανάμειξης αιθανόλης 11,60% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023-24. Η περίοδος αυτή ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Χάρη στην προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων λίτρων μελάσσας από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, επιτεύχθηκε ο κυβερνητικός στόχος ανάμειξης αιθανόλης στη βενζίνη.

Ο στόχος είναι η ανάμειξη 15 τοις εκατό αιθανόλης στη βενζίνη μέχρι το τέλος του 2023-24. Η προσπάθεια αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τον στόχο του 2025 για ανάμειξη αιθανόλης σε ποσοστό 20 τοις εκατό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ζαχαρουργεία και τα αποστακτήρια προμήθευσαν το 57% της αιθανόλης που συμφωνήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 74,5 τοις εκατό αυτής προήλθε από μελάσα ζαχαροκάλαμου.

Επιπλέον, τα αποστακτήρια με βάση τα σιτηρά συνεισέφεραν περίπου 42 τοις εκατό. Μαζί, τα ζαχαρουργεία και τα αποστακτήρια στοχεύουν στην προμήθεια 5,4 δισεκατομμυρίων λίτρων αιθανόλης το 2023-24. Μέχρι στιγμής, 2,98 δισεκατομμύρια λίτρα είναι υπό σύμβαση, ενώ 1,8 δισεκατομμύρια λίτρα έχουν ήδη παραδοθεί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις