Η Ουκρανία θα φυτέψει περισσότερους ελαιούχους σπόρους

Ενώ οι Ουκρανοί αγρότες αναμένεται να φυτέψουν περισσότερους ελαιούχους σπόρους, με εξαίρεση τον ηλίανθο, ο όγκος παραγωγής το 2024-25 θα μπορούσε να μειωθεί λόγω χαμηλότερων αποδόσεων.

Η έκταση παραγωγής σόγιας εκτιμάται σε 2,1 εκατ. εκτάρια, δηλαδή αύξηση 18%, και η έκταση ελαιοκράμβης εκτιμάται σε 1,5 εκατ. εκτάρια, δηλαδή αύξηση 7%, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η έκταση παραγωγής ηλιόσπορων είναι περίπου η ίδια και ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια εκτάρια.

Η παραγωγή ηλιόσπορου εκτιμάται σε 11,5 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 4% από το 2023-24, ενώ η παραγωγή σόγιας εκτιμάται σε 5,1 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 7%, και η παραγωγή ελαιοκράμβης σε 4 εκατομμύρια τόνους, παρόμοια με την προηγούμενη περίοδο.

Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας χύδην αγροτικών προϊόντων και εξαρτάται από την πρόσβαση σε λιμάνια και θαλάσσιες οδούς, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Το μεγαλύτερο εύρος ζώνης εξαγωγών προορίζεται για τα σιτηρά, δήλωσε η FAS, και οι εξαγωγές ελαιούχων σπόρων κυμαίνονται ανάλογα με τη διαθέσιμη εξαγωγική ικανότητα.

Οι συνολικές εξαγωγές ελαιούχων σπόρων αναμένεται να αυξηθούν το 2024-25 λόγω των μεγαλύτερων αποστολών σόγιας και ελαιοκράμβης, δήλωσε η FAS. Οι εξαγωγές εκτιμώνται σε 300.000 τόνους για τον ηλιόσπορο, παρόμοιες με πέρυσι, 2,9 εκατομμύρια τόνους για τη σόγια, αύξηση 7%, 3,6 εκατομμύρια τόνους για την ελαιοκράμβη, αύξηση 22%.

Η ΕΕ αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά ελαιούχων σπόρων. Ορισμένες από αυτές τις εξαγωγές θα συνεχιστούν σε προορισμούς εκτός ΕΕ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις