Εκλογές 2024: Ο αντίκτυπος στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων

Το 2024 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ένας τεράστιος αριθμός σημαντικών πολιτικών γεγονότων. Οι τοπικές, γενικές και προεδρικές εκλογές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες και περιοχές, και η επισιτιστική ασφάλεια είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα σε πολλές περιπτώσεις. Ακολουθεί μια επισκόπηση των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2024 και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επηρεάσουν τις αγορές τροφίμων.

ΗΠΑ

Ίσως οι εκλογές του επόμενου έτους που θα παρακολουθούνται με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αναμετρηθεί πιθανότατα με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, το αποτέλεσμα είναι ακόμη πολύ κοντά για να προσδιοριστεί, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας θα μπορούσαν να κρίνουν την ψήφο υπέρ του Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησής του, ο Τραμπ εφάρμοσε μια σειρά προστατευτικών μέτρων. Πολλοί αναμένουν ότι, αν κερδίσει το 2024, θα διπλασιάσει τους δασμούς του. Ορισμένες αναφορές λένε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 10% σε όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ. Ως μεγάλος εισαγωγέας τροφίμων, αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, ο Τζο Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα στις πολιτικές για το κλίμα στη γεωργία, κάτι που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον αγροτικό κλάδο, ο οποίος τείνει να είναι συντηρητικός. Μια πολιτική που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση του Μπάιντεν πληρώνει τους αγρότες για να δοκιμάσουν πράσινες πρακτικές αντί να τους τιμωρεί με φόρους άνθρακα.

Όμως οι αγρότες έχουν καλέσει την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις αντί να ευνοεί τους μεγάλους παίκτες. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγαλύτερο έλεγχο στους μεγάλους μεταποιητές και παραγωγούς τροφίμων και να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι μεταποιητές κρέατος, οι όμιλοι πουλερικών και οι εταιρείες σπόρων και λιπασμάτων αλληλεπιδρούν με τους αγρότες.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν το 2024 και, σύμφωνα με ανάλυση του Politico, τα δεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα σημειώσουν ισχυρά κέρδη. Τα συντηρητικά κόμματα στην ΕΕ έχουν στοχεύσει στις ψήφους των αγροτών, εκμεταλλευόμενα τη διαμάχη στις Κάτω Χώρες σχετικά με τις πολιτικές που θα μείωναν την παραγωγή κρέατος για περιβαλλοντικούς λόγους.

Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα τείνουν να στοχεύουν στη μετανάστευση και να δίνουν προτεραιότητα στα μικρότερα κράτη. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, ο οποίος βασίζεται σε μετανάστες εργάτες.

Τούτου λεχθέντος, η ανάλυση του Politico δείχνει ότι ο σημερινός κεντρώος συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και της Renew, είναι πιθανό να διατηρήσει την πλειοψηφία του στην ψηφοφορία.

Ινδία

Ο νυν πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είναι πιθανό να κερδίσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές της Ινδίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Αυτό μπορεί να ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα, δεδομένης της εκστρατείας προστατευτικών πολιτικών για τα τρόφιμα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Η ινδική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού, ζάχαρης και σιταριού, ενώ πιο πρόσφατα η χώρα επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών κρεμμυδιών μέχρι το 2024. Η Ινδία είναι σημαντικός προμηθευτής σιτηρών στην παγκόσμια αγορά και οι κινήσεις για τον περιορισμό των εξαγωγών έχουν επιδεινώσει τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων.



Δεδομένου ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ινδίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν δώσει φιλόδοξες υποσχέσεις για τον τομέα. Οι υποσχέσεις περιλαμβάνουν απαλλαγή από δάνεια, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και υψηλότερες ελάχιστες τιμές στήριξης για τις καλλιέργειες.

Η Ινδία είναι επίσης πιθανό να επωφεληθεί από τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού από την Κίνα και θα μπορούσε να γίνει σημαντικός εξαγωγικός κόμβος - αλλά οι προστατευτικές πολιτικές θα μπορούσαν να περιορίσουν τα οφέλη.

Πακιστάν

Στις εκλογές συμμετέχουν τρία μεγάλα κόμματα, ένα εκ των οποίων θα είναι το Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρώην πρωθυπουργού Imran Khan. Ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Ναουάζ Σαρίφ, θα κατέβει με τον Πακιστανικό Μουσουλμανικό Σύνδεσμο (PML), ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, θα ηγηθεί του Πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος (PPP).

Το πιο πρόσφατο κόμμα που κατείχε την εξουσία ήταν το PML, με επικεφαλής τον Shehbaz Sharif, αλλά το κοινοβούλιο διαλύθηκε τον Αύγουστο και τώρα ο ανεξάρτητος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Anwaar ul Haq Kakar επιβλέπει την εκλογική διαδικασία.

Ο γεωργικός τομέας στο Πακιστάν συνεισφέρει περίπου το 19,2% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί λίγο κάτω από το 40% του πληθυσμού, οπότε οι δεσμεύσεις που σχετίζονται με τον τομέα είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο του επόμενου έτους. Οι σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας είναι η ζάχαρη, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το βαμβάκι.

Στην πραγματικότητα, το Πακιστάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο, πουλώντας πάνω από 5,8 εκατομμύρια τόνους στην παγκόσμια αγορά το 2021.

Η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ζάχαρης στα τέλη του περασμένου έτους. Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Dr. Gohar Ejaz δήλωσε ότι οι εξαγωγές θα περιοριστούν μέχρι το τέλος της περιόδου, ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί πλήρως την εγχώρια παραγωγή αντί να πουλάει ζάχαρη και να χρειάζεται να την αγοράζει αργότερα με υψηλό τίμημα.

Εάν η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν επιλέξει επίσης να περιορίσει τις εξαγωγές ρυζιού, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην παγκόσμια προσφορά και να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές, γεγονός που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όποιο κόμμα κι αν εκλεγεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της χώρας, τις κλιματικές επιπτώσεις στη γεωργική γη και την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες πολιτικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει αυτό.

Μεξικό

Το 2024, η νυν δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Claudia Sheinbaum του κόμματος Morena θα είναι υποψήφια με την Xochitl Galvez, η οποία θα είναι υποψήφια με το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN). Η Sheinbaum είναι προστατευόμενη του σημερινού προέδρου Andres Manual Lopez Obrador, γνωστού και ως AMLO. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Sheinbaum προηγείται στην κούρσα. 



Μία από τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών ήταν η απαγόρευση του AMLO για την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού για ανθρώπινη κατανάλωση, η οποία τον έφερε σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Το Μεξικό είναι σημαντικός εισαγωγέας καλαμποκιού και προμηθεύεται μεγάλο μέρος του καλαμποκιού του από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του καλαμποκιού στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένο.

Η διακυβέρνηση του AMLO χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία του να ενισχύσει την κυριαρχία του Μεξικού επί των πόρων του, συμπεριλαμβανομένου του γεωργικού τομέα. Είναι πιθανό ότι μια κυβέρνηση Sheinbaum θα δει μια επέκταση αυτών των πολιτικών.

Ινδονησία

Υπάρχουν τρεις βασικοί υποψήφιοι για εκλογές στην Ινδονησία φέτος: Ο Anies Baswedan του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού Αλλαγής για την Ενότητα, ο Prabowo Subianto του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού Προηγμένης Ινδονησίας και ο Ganjar Pranowo του ψηφοδελτίου του Ganjar Pronowo EPPC.

Ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να ασχοληθεί με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα - ένα τεράστιο ζήτημα στην Ινδονησία, καθώς το 4,5% του ΑΕΠ της συνδέεται με την παραγωγή φοινικέλαιου. Τόσο ο Prabowo όσο και ο Ganjar έχουν χαράξει παρόμοιες πολιτικές που αποσκοπούν στη συνέχιση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, υποδεικνύοντας ότι η παραγωγή φοινικέλαιου δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.

Η Ρωσία θα διεξαγάγει εκλογές τον Μάρτιο, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, δεδομένου ότι ενορχήστρωσε μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων το 2020 που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει άλλη μια θητεία. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να αλλάξει κάποια πολιτική και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Ουκρανία

Σύμφωνα με το σύνταγμα, οι επόμενες εκλογές στην Ουκρανία θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου, αλλά δεδομένου ότι ο στρατιωτικός νόμος έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές. Αν ο στρατιωτικός νόμος αρθεί πριν από τον Μάρτιο, θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές, αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 80% των Ουκρανών δεν θέλει εκλογές μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να διεξαχθούν εκλογές και ο σημερινός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πιθανό να παραμείνει στην εξουσία, χωρίς αλλαγές στις πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Ταϊβάν

Η Ταϊβάν θα προσέλθει στις κάλπες στις 13 Ιανουαρίου για τις γενικές εκλογές. Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) θα αναμετρηθεί με το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν (TPP). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα Kuomintang, ενώ ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Terry Gou, που κατέβαινε ως ανεξάρτητος, απέσυρε πρόσφατα την υποψηφιότητά του.

Οι εκλογές στην Ταϊβάν είναι απίθανο να επηρεάσουν άμεσα τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Η Ταϊβάν δεν είναι μεγάλος εισαγωγέας, αλλά εισάγει αρκετά σημαντικά προϊόντα διατροφής, όπως μανιόκα, καλαμπόκι, σόγια και σιτάρι. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει στις εκλογές.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των εκλογών θα είναι μάλλον έμμεσος. Το DPP βρίσκεται επί του παρόντος στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, αλλά είναι σταθερά κατά της Κίνας. Το Kuomintang και το TPP, ωστόσο, είναι υπέρ της Κίνας και προσπάθησαν πρόσφατα να σχηματίσουν συνασπισμό. Οι προσπάθειες όμως κατέρρευσαν και φαίνεται πιο πιθανό το DPP να κατευθυνθεί προς τη νίκη, γεγονός που είναι πιθανό να εντείνει τις εντάσεις με την ηπειρωτική Κίνα.

Ιράν

Το Ιράν θα διεξαγάγει εκλογές τον Μάρτιο, αλλά είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για σαρωτικές αλλαγές στις πολιτικές. Η χώρα είναι εισαγωγέας τροφίμων και εξάγει πολύ λίγα από τα προϊόντα της στις παγκόσμιες αγορές.

Νότια Κορέα

Τον Απρίλιο, ο εν ενεργεία πρόεδρος Yoon Suk Yeol του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP) θα αντιμετωπίσει το Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας. Και πάλι, η Νότια Κορέα δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αγορές εξαγωγής τροφίμων, οπότε οι όποιες νέες πολιτικές για τα τρόφιμα που θα εφαρμόσει ο νικητής είναι απίθανο να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο.

Βενεζουέλα

Φέτος θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι πολύ περιορισμένο. Η Βενεζουέλα δεν εμπλέκεται ιδιαίτερα στο παγκόσμιο εμπόριο και ο νυν πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο είναι πιθανό να κερδίσει την ψηφοφορία μετά τον αποκλεισμό της υποψήφιας της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική θα προσέλθει στις κάλπες το 2024 για να εκλέξει μια νέα Εθνοσυνέλευση, καθώς και ένα νομοθετικό σώμα σε κάθε επαρχία. Το κύριο θέμα πολιτικής θα είναι πιθανότατα η ενεργειακή κρίση της χώρας που έχει οδηγήσει σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος λόγω προβλημάτων στην κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Eskom. Είναι απίθανο να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στη διατροφική πολιτική.

Αλγερία

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο νυν πρόεδρος Abdelmadjid Tebboune θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Φέτος, η Αλγερία επωφελήθηκε από τα αυξημένα έσοδα από το φυσικό αέριο, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να επανατοποθετήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της μακριά από τη Ρωσία. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από τον ίδιο υψηλό πληθωρισμό με τον υπόλοιπο κόσμο.

Όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι απίθανο να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις. Η Αλγερία έχει μια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει μεγάλο μέρος του σιταριού της και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει ακόμη και αν μια νέα κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία.

Ηνωμένο Βασίλειο 

Αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσέλθει στις κάλπες το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025 και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αναμένεται ευρέως να φτάσει στη νίκη. Το κόμμα έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία του Ηνωμένου Βασιλείου και να δώσει προτεραιότητα στην καλή διαβίωση των ζώων.

Μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ λόγω του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες πιο μακριά, αλλά οι αγρότες ανησυχούν για την εισαγωγή τροφίμων χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών. Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν τα βρετανικά πρότυπα και να διασφαλίσουν ότι το 50% όλων των τροφίμων που αγοράζει ο δημόσιος τομέας θα παράγεται τοπικά.

Οι επιπτώσεις των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι πιθανό να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική πολιτική. Ενώ μπορεί να υπάρξουν αυστηρότερα πρότυπα εισαγωγής, η ποσότητα των τροφίμων που εισάγει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απίθανο να αλλάξει.

Πηγή: czapp.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις