Η Αίγυπτος θα εισάγει περισσότερη σόγια

Η Αίγυπτος αναμένεται να εισάγει σχεδόν 15% περισσότερη σόγια το 2024-25 λόγω της εισροής συναλλάγματος στις τράπεζές της και της αύξησης της ζήτησης ζωοτροφών.

Οι εισαγωγές εκτιμώνται σε 3,1 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ η παραγωγή της εκτιμάται σε 85.000 τόνους, δηλαδή λιγότερο από το 3% της ζήτησης.

Ενσωματώνει το αλεύρι σόγιας σε σιτηρέσια για πουλερικά, αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και υδατοκαλλιέργειες.

Η παραγωγή αλεύρων εκτιμάται σε 2,5 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 28%. Η κατανάλωση εκτιμάται σε 2,85 εκατομμύρια τόνους.

"Η χρήση του σογιάλευρου στις ζωοτροφές προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 5,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας, καθώς το σογιάλευρο χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή πρωτεΐνης στα σιτηρέσια και χρησιμοποιείται εκτενώς λόγω της υψηλότερης διαθεσιμότητας", αναφέρει η FAS.

Τόσο η παραγωγή σόγιας όσο και η παραγωγή ηλιέλαιου προβλέπεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της υψηλότερης ζήτησης και της εισροής συναλλάγματος.

Η κατανάλωση σόγιας, ηλιέλαιου και φοινικέλαιου της Αιγύπτου για τρόφιμα και βιομηχανική χρήση εκτιμάται σε 2,66 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 3,9% σε σχέση με πέρυσι. Η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της υψηλότερης ζήτησης και της εισροής ξένου συναλλάγματος.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις