Αγρότες σε... "Πληρωμές Survivor": Ποιος θα μείνει στο παιχνίδι;

Συγκεχυμένες είναι οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη μεγάλη πληρωμή ύψους 700 εκατ. ευρώ που ετοιμάζει (;) ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από το Πάσχα και… μάλλον για τη Μεγάλη Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital.

Η καταβολή των πληρωμών στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από το Πάσχα έχει εξελιχθεί σε ένα λαβύρινθο από αντιφατικές δηλώσεις, καθυστερήσεις και αναπάντητα ερωτήματα.

Αρχικά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαίωνε ότι όλες οι οφειλές του 2023 θα τακτοποιηθούν έως το Πάσχα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως μόνο ένα μέρος των αγροτών θα λάβει τα χρήματα, αφήνοντας τους υπόλοιπους σε αδιέξοδο. Η ευθύνη αποδίδεται σε καθυστερήσεις από άλλους φορείς, εγείροντας ερωτήματα για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ελέγχει 16.500 ΑΦΜ με προβλήματα, με στόχο την αποδέσμευση και πληρωμή των δικαιούχων.

Πριν το Πάσχα, προβλέπεται η καταβολή 245 εκατομμυρίων ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425 εκατομμυρίων ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.

Παρ' όλα αυτά, η αβεβαιότητα πλήττει τους αγρότες, οι οποίοι στερούνται τα απαραίτητα κονδύλια για την καλλιέργεια και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Επιπλέον, η πρόωρη αποχώρηση των αγροτών από τις διαμαρτυρίες φέρεται να ενθάρρυνε τους αρμόδιους σε τακτικές που θίγουν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου.

Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

  • Ποια είναι η τύχη των αγροτών που δε θα λάβουν πληρωμή;
    Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αποτελεσματικότητα οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές. Η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι απαραίτητη για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και την ευημερία των αγροτικών
  • Ποιες είναι οι ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου για τις καθυστερήσεις;
  • Πώς θα αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον;
  • Πώς θα διασφαλιστεί η έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των οφειλών προς τους αγρότες;

Όχι μόνο δεν έχουν λάβει τα ευρωπαϊκά χρήματα (σ.σ. γιατί περί ευρωπαϊκών χρημάτων πρόκειται και όχι για εθνικούς πόρους) αλλά καλούνται να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Όσοι έχουν φυσικά την οικονομική δυνατότητα, οι υπόλοιποι θα καταφύγουν -αδίκως- σε νέο δανεισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πάντως, οι υπεύθυνοι στη πλατεία Βάθη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να υπολογίζουν ότι αν δεν λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες, απλήρωτοι θα μείνουν και οι επαγγελματίες με τα αγροτικά εφόδια, οδηγώντας σε μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση της υπαίθρου.

  •  
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις