Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υποστήριξε την παράταση του αφορολόγητου εμπορίου για την Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις, 23 Απριλίου, την παράταση των προσωρινών μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου για την Ουκρανία, προστατεύοντας τους αγρότες της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Κοινοβούλιο, η απόφαση για την παράταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα για ένα ακόμη έτος, έως τις 5 Ιουνίου 2025, υποστηρίχθηκε από 428 βουλευτές, 131 τάχθηκαν κατά και 44 απείχαν.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αναλάβει ταχεία δράση και να εφαρμόσει κάθε μέτρο που κρίνει απαραίτητο, εάν οι εισαγωγές από την Ουκρανία (π.χ. σιτάρι) προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στην αγορά της ΕΕ ή στις αγορές ενός ή περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ.

"Στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων διασφάλισης για την προστασία των γεωργών της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να θέσει φρένο έκτακτης ανάγκης για τα ιδιαίτερα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα, δηλαδή τα πουλερικά, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βρώμη, τα δημητριακά, το καλαμπόκι και το μέλι. Εάν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων υπερβούν τον μέσο όγκο εισαγωγών που καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και για το σύνολο του 2022 και του 2023, οι δασμοί μπορεί να επιβληθούν εκ νέου", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους νέους αυτούς κανόνες, η ΕΚ δεσμεύτηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τη μόνιμη απελευθέρωση του εμπορίου στο εγγύς μέλλον και να συνεχίσει να εμπλέκει στενά το κοινοβούλιο στη διαδικασία αυτή.

Το Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα τους κανονισμούς. Τα ισχύοντα εμπορικά μέτρα λήγουν στις 5 Ιουνίου 2024 και οι νέοι κανονισμοί θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την ημερομηνία αυτή.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις