Σκουλήκι: Προκαλεί οικονομική ζημιά 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ένα τρομακτικό σενάριο ξεδιπλώνεται στα ελληνικά χωράφια, καθώς ένα άγνωστο μέχρι πρότινος έντομο, το Σκουλήκι του Φθινοπώρου (Spodoptera frugiperda), έκανε την δραματική του εμφάνιση τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτό το πολυφάγο παράσιτο, όντας εχθρός αγρωστωδών (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι) αλλά και βαμβακιού, κράμβης, κολοκυνθοειδών, φιστικιών, μηδικής, φασολιών, κρεμμυδιών, γλυκοπατάτας, τοματών, μελιτζανών, πιπεριών, καπνού και καλλωπιστικών φυτών όπως χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, είδη Pellargonium, απειλεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και οικονομικές απώλειες στους Έλληνες αγρότες.

Η εμφάνιση του εντόμου αυτού, έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία για τον αγροτικό τομέα, με την ξηρασία και τις αυξημένες τιμές των εισροών να πιέζουν ασφυκτικά τους παραγωγούς. Το Σκουλήκι του Φθινοπώρου, με την ικανότητά του να προσβάλλει πλήθος καλλιεργειών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων, θέτοντας σε αμφισβήτηση την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Πόσο σοβαρή είναι η απειλή; Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς το έντομο αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό σε φυτοφάρμακα. Η έγκαιρη ανίχνευση και η υιοθέτηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης, με συνδυασμό βιολογικών και φυσικών μεθόδων καταπολέμησης, κρίνονται απαραίτητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του.

Παράλληλα, οι αγρότες οφείλουν να επιδείξουν αυξημένη επιφυλακτικότητα, παρακολουθώντας προσεκτικά τις καλλιέργειές τους για τυχόν ύποπτα σημάδια προσβολής. Η έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και η υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων πρόληψης, αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του νέου εφιάλτη που πλήττει τα ελληνικά χωράφια.

 

Αυγά του φθινοπωρινού στρατοσκώληκα, Spodoptera frugiperda (JE Smith), που εκκολάπτονται. Φωτογραφία από τον James Castner, Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

 

Αδηφάγα παράσιτα απειλούν καλλιέργειες και βιοπορισμό σε όλο τον κόσμο

Ένα νέο, τροπικό έντομο, η κάμπια του φθινοπώρου (Spodoptera frugiperda) , έχει θέσει πρωτόγνωρες προκλήσεις για τους αγρότες σε περισσότερες από 100 χώρες, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτό το πολυφάγο έντομο, ιθαγενές σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, έχει βρει πρόσφορο έδαφος στις εύκρατες συνθήκες της Μεσογείου, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πληγείσες περιοχές.

 

Ώριμη προνύμφη του φθινοπωρινού στρατοσκώληκα, Spodoptera frugiperda (JE Smith). Φωτογραφία του James Castner.


Η Απειλή

Η κάμπια τρέφεται με το φύλλωμα και τον καρπό των φυτών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ιδιαίτερα στον αραβόσιτο, ο οποίος αποτελεί βασική τροφή για πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Οι απώλειες στην παραγωγή αραβοσίτου αγγίζουν το 50%, πλήττοντας δραστικά τα προς το ζην των αγροτών μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι στηρίζονται στην καλλιέργεια για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τον FAO, έως και 19,8 εκατομμύρια τόνοι αραβοσίτου χάνονται ετησίως λόγω της κάμπιας, με την οικονομική ζημιά να ανέρχεται σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ζημιά στα φύλλα του καλαμποκιού που προκαλείται από τον φθινοπωρινό στρατοσκώληκα, Spodoptera frugiperda (JE Smith). Φωτογραφία από τον Paul Choate, Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η Εξάπλωση

Το Spodoptera frugiperda έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, θέτοντας πρωτόγνωρες προκλήσεις για τους αγρότες.

Το ανθεκτικό παράσιτο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικό στον αναπτυσσόμενο κόσμο με τη δυνατότητα να καταστρέψει εκτάρια ζωτικής σημασίας καλλιέργειες συμπεριλαμβανομένου του αραβοσίτου, θέτοντας σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων.

Η Αντιμετώπιση

Η μάχη κατά του σκώληκα του φθινοπώρου είναι μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί συνεργασία από αγρότες, επιστήμονες, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Μόνο με ομαδική δράση μπορούμε να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες, την επισιτιστική ασφάλεια και τα προς το ζην των αγροτών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις