Aπογοήτευση από την εσπευσμένη ανατροπή των κανόνων της ΕΕ για την πράσινη γεωργία

Η ΕΕ δεν είναι γνωστή για τη βιαστική σύνταξη νόμων.

Όμως, με τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους αυτή την άνοιξη για να διαμαρτυρηθούν για τη γραφειοκρατία, την αστυνομία να πετάει αυγά και την κοπριά στους δρόμους των πόλεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακάλυψαν ξαφνικά έναν τρόπο να επιταχύνουν τα πράγματα - ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψουν τη δημόσια συζήτηση ή να αγνοήσουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό που προτείνεται θα κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico , χθες Τετάρτη, οι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσουν μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αραίωση διαφόρων απαιτήσεων στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων του μπλοκ, ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η γραφειοκρατία. Οι απαιτήσεις - γνωστές στην ορολογία της ΕΕ ως "αιρεσιμότητα" - υποχρεώνουν τους αγρότες να προστατεύουν το περιβάλλον εάν θέλουν δημόσιο χρήμα.

Η Επιτροπή χρειάστηκε μόλις λίγες εβδομάδες για να συντάξει την πρόταση, δουλεύοντας κατ' εντολή των εθνικών αρχών και συμβουλευόμενη μόνο τους αγρότες που υπόκεινται στους κανόνες. Δεν προέβη σε εκτίμηση επιπτώσεων - το χρυσό πρότυπο για την ποιότητα της νομοθεσίας, σύμφωνα με το δικό της εγχειρίδιο κανόνων - ούτε μίλησε με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ευρύτερου κοινού.

"Το ξήλωμα [της ΚΑΠ] θα γίνει στα κρυφά", έγραψε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Benoît Biteau στο X. "Στο τέλος, οι αγρότες, η φύση και η δημοκρατία χάνουν".

Από τις τέσσερις αγροτικές ομάδες με τις οποίες ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής, οι δύο έχουν έκτοτε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε η πρόταση, κατηγορώντας το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ότι χρησιμοποίησε τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση για να δικαιολογήσει αλλαγές που "πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της περιβαλλοντικής παράδοσης της ΚΓΠ και, τελικά, της νομιμοποίησής της".

Όμως, με την ψήφο των αγροτών να είναι πιθανώς κρίσιμη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, μόνο οι νομοθέτες από την αριστερή πλευρά του κόμματος επέπληξαν την Επιτροπή για τη βιασύνη της να ξετυλίξει τα πράσινα νήματα εντός του προϋπολογισμού των αγροτικών επιδοτήσεων του μπλοκ.

"Δεν συμμερίζομαι αυτή τη γνώμη", δήλωσε ο κεντροδεξιός Ιταλός νομοθέτης Herbert Dorfmann, ο οποίος ηγείται του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας του Κοινοβουλίου, σε θέματα γεωργίας. "Δεν είναι στο χέρι μου να κρίνω την Επιτροπή".

Κόβοντας γωνίες
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ παραδέχεται ότι χρειάστηκε να γίνει δημιουργικό για να προωθήσει την πρόταση σε χρόνο ρεκόρ, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες.

"Έχουμε παντού αγρότες στους δρόμους ... βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε πρέπει να ενεργήσουμε ως τέτοιοι", δήλωσε στους νομοθέτες του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα ο Michail Dimitru, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Επιτροπής, ΓΔ AGRI. "Πρόκειται για μια αρκετά ισορροπημένη και στοχευμένη πρόταση", πρόσθεσε.

Ωστόσο, κατ' ιδίαν, οι υπάλληλοι της Επιτροπής ανησυχούν ότι μια τέτοια γρήγορη και χαλαρή χάραξη πολιτικής θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα, ιδίως όσον αφορά την κατάργηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιδιώκουν να γίνουν πιο φιλικά προς τη βιομηχανία μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

"Κάποιοι από εμάς έχουν ξοδέψει χρόνια σε αυτούς τους κανόνες και τώρα τους ξετυλίγουν μέσα σε λίγες εβδομάδες", δήλωσε ένας υπάλληλος που, όπως και άλλοι σε αυτό το άρθρο, ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. "Είναι αποθαρρυντικό και απογοητευτικό".

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι απογοητευτικό να βλέπει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να υποκύπτει στις πιέσεις των αγροτών - και των εθνικών κυβερνήσεων που επιθυμούν να καταστείλουν τη δυσαρέσκεια των αγροτών.

"Ολόκληρη η πολιτική διαδικασία έχει τεθεί σε ομηρία", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο καθένας το δικό του
Οι νομοθέτες των Πρασίνων και οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών κατηγόρησαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι εξυπηρετούν τη γεωργική βιομηχανία εις βάρος όλων των άλλων.

Η βιομηχανία, ωστόσο, έχει αντιδράσει σε τέτοιους ισχυρισμούς.

Ο Patrick Pagani, αναπληρωτής επικεφαλής του μεγαλύτερου λόμπι της ΕΕ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Copa-Cogeca, δήλωσε στο POLITICO ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της ΚΑΠ.

"Οι προτεινόμενες αλλαγές ... αντιπροσωπεύουν μια τελειοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων και όχι νέους κανόνες ... Δεν επηρεάζουν τους καθορισμένους στόχους της ΚΑΠ, οι οποίοι παραμένουν αμετάβλητοι, επιτυγχάνοντας την ισορροπία μεταξύ οικονομίας, περιβάλλοντος και κοινωνίας", δήλωσε.

Η συνάδελφός του Christiane Lambert, πρόεδρος της Copa, της αγροτικής πτέρυγας του ομίλου, χαιρέτισε τα μέτρα - τα οποία ήταν μεταξύ των πολιτικών αιτημάτων που είχε θέσει ο όμιλός της στην Επιτροπή - λέγοντας ότι η ΕΕ είχε επιτέλους αρχίσει να ακούει τους αγρότες. 

"Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανησυχίες των αγροτών και να τους προσφέρουμε την ευελιξία που χρειάζονται για την εφαρμογή της ΚΓΠ", έγραψε στο X.

Όμως, ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ υποστηρίζουν τα μέτρα, στο παρασκήνιο είναι λιγότερο πεπεισμένες ότι θα κάνουν μεγάλη διαφορά για τους αγρότες.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές απλώς αφαιρούν την "έννοια της υποχρέωσης" να συμμορφώνονται οι γεωργοί με τις πράσινες απαιτήσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ΚΓΠ είναι διαβόητα πολύπλοκη και δαιδαλώδης, γεγονός που καθιστά τους κανόνες της αιρεσιμότητας απίστευτα δύσκολο να εφαρμοστούν, εξήγησε ο διπλωμάτης.

"Και έτσι οι αγρότες δεν τους ακολουθούν πραγματικά ούτως ή άλλως".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις