Ανυσυχία για τους καρποπαραγωγούς της Ευρώπης

Καθώς η Ευρώπη βιώνει ένα ασυνήθιστο ψύχος, πολλοί οπωροκαλλιεργητές ανησυχούν για τις καλοκαιρινές τους συγκομιδές.

Η άνοιξη στην Ευρώπη έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πολύ πιο κρύα από ό,τι είχε προβλεφθεί και οι συνέπειες για τον εφοδιασμό τροφίμων της ηπείρου αρχίζουν να προκαλούν πραγματική ανησυχία.

Από τα μέσα Απριλίου οι βαλκανικές χώρες είδαν τις θερμοκρασίες να πέφτουν από σχεδόν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ασυνήθιστα χαμηλά, φέρνοντας χιόνι και πάγο σε μεγάλο μέρος της περιοχής.

"Ήταν πολύ ζεστά, είχαμε ακόμη και θερμοκρασίες έως και 30 μια μέρα, και μετά ξαφνικά έπεσε στο μείον. Τα φρούτα και όλα αυτά καταστράφηκαν, τελείωσε, αν έχουν μείνει μήλα θα είναι καλά", δήλωσε ο Franjo Crnković, ένας καλλιεργητής φρούτων στην Κροατία.

Και στην Πολωνία, πολλές φραουλοκαλλιέργειες επλήγησαν από παγετό -8C.

Αλλά στην Ολλανδία, πολλοί αγρότες ψεκάζουν με έξυπνο τρόπο τα μπουμπούκια των οπωροφόρων δέντρων τους με νερό. Η προκύπτουσα παγωμένη κρούστα προσφέρει στην πραγματικότητα στους οφθαλμούς κάποια προστασία, επειδή απελευθερώνεται θερμότητα όταν λιώνει ο πάγος. Αυτό διατηρεί τους οφθαλμούς λίγο πιο ζεστούς και μπορεί να τους αποτρέψει από το θάνατο.

"Ο πάγος έχει ήδη σχηματιστεί στα κλαδιά, αλλά και στα φρούτα. Βλέπετε το λουλούδι και από κάτω βρίσκεται ο καρπός, ο οποίος είναι περικυκλωμένος από πάγο", δήλωσε ο καλλιεργητής φρούτων Joost van Diepen.

"Αυτό το στρώμα πάγου παρέχει κάποια μόνωση και λανθάνουσα θερμότητα. Αυτή η θερμότητα διατηρεί τη θερμοκρασία του φρούτου λίγο πάνω από το μηδέν".

Εν τω μεταξύ, σε μεγαλύτερα υψόμετρα, οι έντονες χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει τους οδηγούς, πολλοί από τους οποίους έχουν επιστρέψει στα χειμερινά ελαστικά.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι ακραίες συνθήκες θα διαρκέσουν και την επόμενη εβδομάδα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις