Αγρότες αντιδρούν στις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Με έντονη δυσφορία και κριτική αντιμετωπίζουν οι αγρότες τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με το μέλλον των αγροτικών συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητα, ενώ προτείνει ριζική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που τους διέπει. Ωστόσο, οι αγρότες εκφράζουν έντονες ανησυχίες, καθώς θεωρούν ότι οι προτάσεις του Υπουργού ευνοούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των συνεταιρισμών, αδιαφορώντας για την τύχη των ίδιων των αγροτών.

Τι είπε ο Αυγενάκης

Ειδικότερα στην απάντηση του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα εξής:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά συνεχώς το νομικό πλαίσιο για την προσαρμογή των αγροτικών συνεταιρισμών στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και επεξεργάζεται συνεχώς λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του συνόλου του αγροτικού κόσμου. 

Προς επίλυση του προβλήματος που αναπτύχθηκε στην παρούσα Αναφορά και δεδομένου ότι ο Ν. 4673 δημοσιεύτηκε το έτος 2020, γίνεται προσπάθεια με συνεργασία και συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων να δοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο παράταση στην πενταετή προθεσμία αναστολής καταδιωκτικών μέτρων σε αστικό και ποινικό επίπεδο, ως προσωρινή λύση μέχρι την λήψη οριστικής-νομοθετικής λύσης, έτσι ώστε να ωφεληθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, ήτοι τους προέδρους και λοιπά μέλη της διοίκησής τους ή τους εντεταλμένους υπαλλήλους τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραμματείς και οι ταμίες, στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμού, στις  Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΣΕ) του ν. 2810/2000 και τους  ΑΣ και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4015/2011 και του ν. 4384/2016, που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή πτώχευσης ή από την υποβολή αίτησης εξυγίανσης κατ' άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί για σύνολο του αγροτικού κόσμου και τα προαναφερθέντα "καταδιωκτικά μέτρα" τα οποία αυτοί υφίστανται, σχεδιάζει την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα», ανέφερε ο ΥπΑΑΤ.

Τι λένε οι αγρότες

"Ζητούν από τους αγρότες να συνεργαστούν με τους συνεταιρισμούς, αλλά δεν τους προσφέρουν καμία προστασία από την εκμετάλλευση και την αδικία", τονίζουν στο Agrocapital. "Θέλουν να μας δουν να υπακούμε τυφλά, χωρίς να έχουμε φωνή και δικαίωμα στην άποψή μας", προσθέτουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Υπουργός επιδιώκει να θωρακίσει τους συνεταιρισμούς από τυχόν κριτική ή λογοδοσία. Θέλουν να μας κάνουν καλούς συνεταιριστές, αλλά με τι κόστος;" αναρωτιούνται οι αγρότες. "Θα θυσιάσουμε τα πάντα, τα χωράφια μας, τα σπίτια μας, την αξιοπρέπειά μας, για να καλύψουμε τα λάθη και τις αστοχίες των συνεταιρισμών;"

Ωστόσο, οι αγρότες εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους σε αυτή την προσέγγιση, θεωρώντας ότι ο κ. Αυγενάκης ουσιαστικά καλεί τους συνεταιρισμούς να "υιοθετήσουν μια στάση υποταγής στην κυβέρνηση", αγνοώντας ταυτόχρονα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Σύμφωνα με τους αγρότες, οι συνεταιρισμοί δεν αποτελούν απλά "εργαλεία" στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά οφείλουν να λειτουργούν προς όφελος των μελών τους, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους και παρέχοντας απαραίτητες υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι αγρότες εκφράζουν ανησυχίες για τις προθέσεις του κ. Αυγενάκη να θεσπίσει "ασυλία" για τυχόν αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από στελέχη συνεταιρισμών στο παρελθόν. Θεωρούν ότι η θέσπιση μίας τέτοιας διάταξης ουσιαστικά "θα λειτουργήσει ως κάλυψη για τυχόν αβλεψίες ή σκάνδαλα", αφήνοντας στο έλεος της τύχης τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές.

"Είναι άδικο και απαράδεκτο," προσθέτουν, "να ζητάτε από εμάς να στηρίξουμε συνεταιρισμούς που μας έχουν χρεοκοπήσει, που μας έχουν αφήσει στο έλεος των τραπεζών και των τοκογλύφων."

Οι αγρότες επισημαίνουν επίσης τα πλήγματα που έχουν δεχθεί από τις τράπεζες, μένοντας απροστάτευτοι και χωρίς καμία ουσιαστική υποστήριξη από την κυβέρνηση. "Ενώ εμείς χάνουμε τα πάντα, οι συνεταιρισμοί απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση και ασυλία", καταγγέλλουν, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά του Υπουργείου.

Κλείνοντας, οι αγρότες καλούν τον Υπουργό να αναθεωρήσει τις προτάσεις του και να εστιάσει σε λύσεις που θα ωφελήσουν πραγματικά τον αγροτικό κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα προβλήματα των ίδιων των αγροτών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις