Γάλα: Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

Σε «αδιέξοδο» βρίσκεται η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στη χώρα μας καθώς μόλις σε ένα χρόνο έχουν δει την τιμή πώλησης του γάλακτος να έχει υποστεί σοβαρή μείωση.

Σε επικοινωνία που είχε το Agrocapital με κτηνοτρόφους από μέρη της χώρας, τονίστηκε ότι σε ό,τι αφορά το πρόβειο γάλα, «από πέρυσι μέχρι φέτος η τιμή έχει πέσει κοντά στα 20 λεπτά το κιλό. Οι γαλακτοβιομηχανίες προβαίνουν σε μονομερής ενέργειες, χωρίς να διαπραγματευτούν ή να ενημερώσουν τον κτηνοτρόφο» είπα και συνέχισαν «τα κόστη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα έσοδά μας μειώνονται ραγδαία. Δεν έχουμε καμία προστασία και δεν ξέρουμε πως θα ξημερώσουμε την επόμενη ημέρα». 

Κατηγορούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιας και σύμφωνα με τους ίδιους τους έχει αφήσει «απροστάτευτους παρόλο που έχουμε επικοινωνήσει είτε γραπτώς είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, τα αιτήματά μας. Όμως, πάντα κάπου «κολλάνε» τα αιτήματά μας και όλοι ξέρουμε που βρίσκεται αυτό το κόλλημα» σημείωσαν. 

Όπως υπογραμμίζουν, το «πάνω χέρι» σε όλη αυτή την αλυσίδα την έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με δικαιολογίες τύπου «δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί η αγορά» ή «οι λιποπρωτείνες δεν είναι αυτές που θα έπρεπε» αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους, με ότι και να σημαίνει αυτό αναφορικά με τις τιμές που πληρώνονται εν τέλει το προϊόν τους. 

Τέλος, όπως είπαν στο Agrocapital πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται σοβαρά να πουλήσουν τα κοπάδια τους και να αλλάξουν επάγγελμα. «Πρώτα ήρθε ο κορονοϊός, μετά ο πόλεμος στη Ουκρανία και όλοι βρήκαν πάτημα να αυξήσουν τα κέρδη τους όπως π.χ. στις ζωοτροφές, όμως εμάς το μόνο που γίνεται είναι να αγοράζουν τα προϊόντα μας φθηνά. Δεν βγαίνουμε και σίγουρα αν συνεχιστεί όλο αυτό, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε γάλα. Πολλοί ήδη σκέφτονται να εγκαταλείψουν γιατί δεν παίρνουν βοήθεια από πουθενά και δεν βλέπουν μέλλον στο επάγγελμα» είπαν. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις