Τι γίνεται με τη μείωση της ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος υιοθέτησαν τη θέση τους σχετικά με την προστασία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από τη ρύπανση και τη βελτίωση των προτύπων ποιότητας των υδάτων.

Ο νέος νόμος, επί του οποίου οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη θέση τους με 69 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και 15 αποχές, αναθεωρεί την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα, την οδηγία για τα υπόγεια ύδατα και την οδηγία για τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος (οδηγία για τα επιφανειακά ύδατα). Στόχος των αναθεωρήσεων είναι η καλύτερη προστασία της ανθρώπινης υγείας και των φυσικών οικοσυστημάτων από τους ρύπους.

Αυστηρότερη παρακολούθηση των ουσιών

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν ότι ο "κατάλογος παρακολούθησης" - ο οποίος περιέχει ουσίες ή ομάδες ουσιών για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον - δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα μέγιστο αριθμό ουσιών, όπως προτείνει η Επιτροπή. Ο κατάλογος αυτός πρέπει, λένε, να επικαιροποιείται τακτικά για να συμβαδίζει με τα νέα επιστημονικά στοιχεία και τον ταχύτατο ρυθμό εξέλιξης των νέων χημικών ουσιών που αναδύονται.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος επιθυμεί να προστεθούν στον κατάλογο παρακολούθησης ορισμένες ουσίες μόλις εντοπιστούν κατάλληλες μέθοδοι παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών, των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά μικροοργανισμών και των επιλεγμένων γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά, καθώς και ενδεχομένως των θειικών αλάτων, των ξανθικών αλάτων και των μη σχετικών μεταβολιτών φυτοφαρμάκων.

Πρόληψη της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων

Για την καλύτερη προστασία των υπόγειων υδάτων της ΕΕ οι ευρωβουλευτές ζητούν οι οριακές τιμές που ισχύουν για τα υπόγεια ύδατα να είναι δέκα φορές χαμηλότερες από εκείνες των επιφανειακών υδάτων.

Θέλουν επίσης να προστεθεί στον κατάλογο των ρυπαντών των υπόγειων υδάτων ένα υποσύνολο συγκεκριμένων PFAS (υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) καθώς και η συνολική PFAS (παράμετρος που περιλαμβάνει το σύνολο των PFAS με μέγιστη συγκέντρωση), καθώς οι ουσίες αυτές έχουν ανιχνευθεί σε πάνω από το 70% των σημείων μέτρησης των υπόγειων υδάτων στην ΕΕ. Ομοίως, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν αυστηρότερα πρότυπα για τη γλυφοσάτη, τη δισφαινόλη (δισφαινόλη ολική), την ατραζίνη, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τους μη σχετικούς μεταβολίτες των φυτοφαρμάκων.

Οι ρυπαίνοντες πρέπει να πληρώσουν

Το κόστος παρακολούθησης των ουσιών χρηματοδοτείται πλέον αποκλειστικά από τα κράτη μέλη και, με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο αριθμό των χημικών ουσιών που ανιχνεύονται, το κόστος παρακολούθησης είναι πιθανό να αυξηθεί. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν οι παραγωγοί των προϊόντων που περιέχουν ρυπογόνες ουσίες να συνεισφέρουν σε αυτό και ζήτησαν από την Επιτροπή να αξιολογήσει τη δημιουργία ενός διευρυμένου μηχανισμού ευθύνης του παραγωγού.

Απόσπασμα

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Milan Brglez (S&D, SI) δήλωσε: "Η αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα και των δύο θυγατρικών της οδηγιών, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία πολιτικής για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη μηδενική ρύπανση. Η ενισχυμένη προστασία των υδάτων της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδίως στο πλαίσιο των ολοένα και πιο πιεστικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής - σε συνδυασμό με τη βιομηχανική και γεωργική ρύπανση - στους πόρους γλυκού νερού."

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εγκρίνει τη διαπραγματευτική του εντολή κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου 2023, μετά την οποία μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες με τις εθνικές κυβερνήσεις για την τελική μορφή του νόμου, αφού το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του.

Ιστορικό

Σύμφωνα με τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενική ρύπανση, η Επιτροπή υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2022 πρόταση για την αναθεώρηση των καταλόγων των ρύπων των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που πρέπει να παρακολουθούνται και να ελέγχονται για την προστασία των γλυκών υδάτων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις