Προς τις νέες δημοτικές αρχές: Ραντεβού στις βρύσες!

Σε συνέχεια της επιστολής προς τους υποψήφιους δημάρχους της χώρας εν όψει των δημοτικών εκλογών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η εθελοντική ομάδα της Greenpeace σήμερα προχώρησε ξανά σε επικοινωνία με τις νέες δημοτικές αρχές, αποστέλλοντας εκ νέου τις σκέψεις και τις προτάσεις της για ένα θέμα μεγάλης σημασίας: το πόσιμο νερό στις πόλεις μας.

 

Η εθελοντική ομάδα της οργάνωσης και το ελληνικό γραφείο τονίζουν στους νέους και νέες Δημάρχους την άμεση ανάγκη να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό για όλους και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών και τους καλεί να δεσμευτούν ότι θα προβούν στα απαραίτητα έργα για την επιδιόρθωση των δημοσίων βρυσών που έχουν πέσει σε αχρηστία αλλά και την εγκατάσταση νέων ώστε να μεγαλώσει και να ενισχυθεί το δίκτυο.

 

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δήμοι που έχουν βρύσες που δεν λειτουργούν, ή ακόμα χειρότερα που δεν έχουν καν προχωρήσει στον σχεδιασμό δικτύου δημοτικών βρυσών σε κοινόχρηστους χώρους και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο ύδρευσης. Τέτοια έργα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των δήμων να έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν νερό από τις δημόσιες βρύσες χρησιμοποιώντας το δικό τους δοχείο, περιορίζοντας την αγορά περιττών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού, κάτι που αποτελεί και ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης. Ακόμα καλύτερα, οι δημόσιες βρύσες θα πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ζώα και πουλιά, με ειδικές γούρνες κάτω ή δίπλα στη βρύση όπου θα καταλήγει η ποσότητα νερού που θα περισσεύει.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα προς τους Δήμους είναι τα εξής:

  1. Δέσμευση ότι θα προβούν στα απαραίτητα έργα για την επιδιόρθωση των δημοσίων βρυσών που έχουν πέσει σε αχρηστία
  2. Ενίσχυση του δικτύου των δημόσιων βρυσών με την εγκατάσταση νέων
  3. Παρότρυνση των κατοίκων να καταναλώνουν νερό από τις βρύσες
  4. Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών του Δήμου για το δικαίωμα όλων σε καθαρό, δωρεάν νερό, τη σημασία της προσβασιμότητας σε αυτό, τον ρόλο τέτοιων πρωτοβουλιών στη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης, αλλά και γενικότερα για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και μείωσης του πλαστικού μιας χρήσης
  5. Ενίσχυση προφίλ του Δήμου σχετικά με θέματα στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης
  6. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των εργαλείων που διαθέτει ο Δήμος για στήριξη και προώθηση του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο

 

Ταυτόχρονα, έχει γίνει κάλεσμα και σε ιδρύματα, μουσεία, οργανισμούς και δημόσια κτίρια ώστε να προχωρήσουν σε δράσεις όχι μόνο για την εγκατάσταση και συντήρηση βρυσών, αλλά και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με απώτερο σκοπό την αλλαγή κουλτούρας και την εξάλειψη χρήσης πλαστικών μπουκαλιών. Η Greenpeace διαμορφώνει αυτή την περίοδο τοπικές ομάδες εθελοντών που θα ασχολούνται συγκεκριμένα με την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων και τις εξελίξεις του πρότζεκτ γενικότερα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις