Casus belli η εισαγωγή αμερικανικής «φέτας»

Στις επιβεβλημένες κινήσεις από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, προκειμένου να επιτευχθεί προστασία στα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, όπως η φέτα, στην επικείμενη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς (από το pontos-news.gr και τη δημοσιογράφο κ. Πόπη Παπαγεωργίου) να σχολιάσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές συνέπειες σε μια σειρά ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές Καλαμών, η γραβιέρα Κρήτης, ο κρόκος Κοζάνης κ.ά., που σήμερα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς και την ελληνική οικονομία, αν επικρατήσει η αξίωση των Αμερικανών που αρνούνται κάθε έννοια προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων. 

Όπως αποκάλυψε ο Θεσσαλός πολιτικός στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη στη Ρίγα, ο «Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων» των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στην επίτροπο Εμπορίου, αξιώνοντας να ασκήσει πίεση στις χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να γίνονται απρόσκοπτα εξαγωγές αμερικανικών τυριών, όπως φέτα και παρμεζάνα! «Αυτό θα πρέπει να συνιστά ‘‘casus belli’’ για τη χώρα μας διότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει πραγματικό Αρμαγεδδώνα στην ελληνική κτηνοτροφία» δήλωσε με έμφαση.

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «από τα περίπου 1.100 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ σε επίπεδο ΕΕ σχεδόν το 10% είναι προϊόντα που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα» ενώ για τη φέτα προειδοποίησε ότι «αν τελικά καταργηθεί η γεωγραφική ένδειξη και ανοίξουν οι πόρτες σε αθρόες εισαγωγές τυριών με την ονομασία "φέτα" αυτό θα είναι ένα καίριο χτύπημα ιδιαιτέρως στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία, στην οποία δραστηριοποιούνται πάνω από 90.000 οικογένειες κτηνοτρόφων». Για τον λόγο αυτό και «καλεί την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο για να προστατευθούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ πριν να είναι πολύ αργά». Ήδη 21 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον κ. Χαρακόπουλο κατέθεσαν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας του «να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ελληνική πολιτεία προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες συμμαχίες· ένα κοινό μέτωπο δράσης της Ελλάδας κυρίως με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά κι άλλες χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα με εμάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αυτό τον κίνδυνο».

Παράλληλα, ο Θεσσαλός πολιτικός ήδη έχει ενημερώσει με σχετικές επιστολές τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την επίτροπο εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, τον Έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο και τους Έλληνες ευρωβουλευτές.
 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις