Οι αγρότες θα αναμένουν με απλωμένη παλάμη τα λεφτά τους!

«Οι απαντήσεις που αποπειράται να δώσει ο αρμόδιος υπουργός αποδεικνύουν ότι οι αγρότες θα μείνουν για καιρό με την παλάμη απλωμένη, καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χαρακτηρίζονται από απόλυτη ασυνέπεια λόγων και έργων αλλά και διέπονται από αρνητική διάθεση έναντι του αγροτικού κόσμου, παρά το μεγάλο ποσοστό των αγροτών που τους στήριξαν στις εκλογές. Και δυστυχώς, τα χειρότερα έπονται!». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου σε ερώτησή του για τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, τις εκκρεμότητες πληρωμών από προηγούμενα έτη και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. 

Στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι «η διαδικασία ορισμού της οριστικής αξίας και του αριθμού των δικαιωμάτων δεν συσχετίζεται στους κανονισμούς με τη διενέργεια των πληρωμών της βασικής ενίσχυσης, καθώς ο καθορισμός και η κοινοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή από την ημερομηνία έναρξης διενέργειας της πληρωμής. Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την ανακοίνωση στους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης του τίτλου προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και με την ολοκλήρωση των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, κατέβαλε στις αρχές Δεκεμβρίου το 90% της βασικής ενίσχυσης σε όλους τους δικαιούχους, τηρώντας απαρέγκλιτα την κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».

Σχετικά με τις εκκρεμότητες πληρωμών σημειώνονται τα εξής: 
«• Μέτρο 211-212 (Εξισωτική αποζημίωση)
Η εκκαθάριση της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2013 έχει ήδη ολοκληρωθεί και καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του έτους 2014. Θα ακολουθήσουν οι συμπληρωματικές πληρωμές που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2015 και οι οποίες προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της ενίσχυσης για το μέτρο 211-212 του ΠΑΑ 2007-2013 μετά το αίτημα των αρχών της χώρας για επανακαθορισμό των επιλέξιμων βοσκοτόπων του Πυλώνα II και διαφοροποίηση τους από τους αντίστοιχους του Πυλώνα I.
Η προκαταβολή του έτους 2014 έχει ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η εκκαθάριση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 στη βάση των προαναφερθέντων επανυπολογισμών των ποσών των ενισχύσεων με τα νέα δεδομένα για τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων του Πυλώνα II.
• Μέτρο 214 (δράση 1.1 Βιολογική Γεωργία)
Έχει ήδη καταβληθεί η ενίσχυση για το έτος 2012, συμπεριλαμβανομένων των ενστάσεων σε όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι πληρωμές του έτους 2013 και να έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές του έτους 2014 για τις ΠΕ στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
• Μέτρο 214 (δράση 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία)
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία πραγματοποίησης των πληρωμών του έτους εφαρμογής 2012 και οι πληρωμές θα αρχίσουν να καταβάλλονται εντός Νοεμβρίου του 2015».

Όσον αφορά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου σημειώνεται ότι «Σύμφωνα με το υπ. αριθ. ΔΗΛΕΔ Γ 0017817 ΕΞ2014/14-05-2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, υπολογίστηκε η Α' δόση πληρωμής για το έτος 2014 σε 384.224 παραγωγούς, με συνολικό ποσό πληρωμής 52.233.633,546, το οποίο κατεβλήθη εντός του Μαΐου 2014. Στη συνέχεια, υπολογίστηκε η 2η δόση πληρωμής για το έτος 2014 σε 148.827 παραγωγούς, με συνολικό ποσό πληρωμής 20.242.744,33€, το οποίο κατεβλήθη εντός του Ιανουαρίου 2015».

Σχετικά με τον καθορισμό των βοσκοτόπων αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ψήφισε το Ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164/Α) ‘‘Βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας και άλλες διατάξεις’’, στον οποίο προβλέπεται η κατάρτιση και έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, καθώς και η χαρτογράφηση και η οριοθέτηση των εκτάσεων. Ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες δίνει οριστική λύση στο θέμα του καθορισμού των βοσκοτόπων, στοχεύοντας στην ορθολογική χρήση, αξιοποίηση και βελτίωση των εκτάσεων αυτών και απαλλάσσει τη χώρα μας από μελλοντικές δημοσιονομικές διορθώσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο ή την ελληνική Νομοθεσία η σύνδεση της ενιαίας ενίσχυσης με την εκπόνηση και υλοποίηση των προσωρινών ή των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις