Αλήθεια, φθήνυνε το γάλα στο ράφι;

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες παραγωγοί από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, την ώρα που οι τιμές για τον καταναλωτή παραμένουν υψηλές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν. Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος –που αρχικά περιορίστηκε μόνον σε δύο ημέρες, κατόπιν και της δικής μου παραιτήσεως από τη θέση του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- και η οποία πλέον με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαφίεται στη βούληση της γαλακτοβιομηχανίας, οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές γάλακτος. Όπως είχαμε επισημάνει και πριν από δύο χρόνια, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα θα εξυπηρετούσαν εν τέλει μόνον όσους είχαν συμφέρον να κάνουν φθηνές εισαγωγές από τα Βαλκάνια ή την βόρεια Ευρώπη. Χαμένοι είναι οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί, που υπό την ασφυκτική πίεση των εισαγωγών φτηνού γάλακτος πουλούν το προϊόν τους όσο-όσο. Χαμένοι, όμως, όπως είχαμε προειδοποιήσει, είναι και οι καταναλωτές. Και ρωτώ αυτούς που υποστήριζαν τότε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής θα έφερνε φθηνό γάλα στο ράφι, πόσο μειώθηκε η τιμή του; Αλήθεια, που είναι σήμερα τα… πολεμικά ρεπορτάζ για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων;  

Τι έγιναν οι καταγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι δεσμεύσεις για την επάνοδο του φρέσκου γάλακτος στις πέντε ημέρες; Τι έγιναν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας περί “τροπολογίας Χαρακόπουλου”, όπως την ονομάτιζε, για επαναφορά της διάρκειας του γάλακτος από τις επτά στις πέντε ημέρες; Υπάρχει τσίπα, ντροπή, σε αυτή την κυβέρνηση; Η λέξη ευθιξία είναι άγνωστη;

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καθιερώσει το… φρέσκο γάλα αορίστου χρόνου, αφήνοντας την διάρκεια του γάλακτος στην ευχέρεια των ίδιων των εταιρειών, σε συνδυασμό με την αλλαγή στον κώδικα τροφίμων και ποτών για την παρασκευή γιαουρτιού, με μαθηματική ακρίβεια βάζει τίτλους τέλους στον κλάδο της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα.

Καλούμε την κυβέρνηση, όσο είναι ακόμη καιρός, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα μήπως διασωθεί κάτι από την δοκιμαζόμενη ελληνική κτηνοτροφία».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις