Ευρωπαϊκή στήριξη για τα τροφο-δάση
Ευρωπαϊκή στήριξη για τα τροφο-δάση

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια νέα μορφή καλλιέργειας, τα τροφο-δάση, που συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη και κυρίως στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Τα δάση αποτελούν το 42% της ευρωπαϊκής επικράτειας, βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασφαλώς θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο περιφερειακής πολιτικής.

           

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ενημερώνει την Επιτροπή ότι η παρούσα κρίση ώθησε πολίτες από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές. Οι νέοι αυτοί συμπολίτες μας, μαζί με τους εναπομείναντες ήρωες Έλληνες αγρότες, θα πρέπει να έχουν ένα σοβαρό, μελετημένο σχέδιο, Ευρωπαϊκής πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες. Μια νέα συνδυαστική αγροτική καλλιέργεια για την ελληνική περιφέρεια αποτελούν τα δέντρα που συγκαταλέγονται στα «τροφο-δάση», δηλαδή με βρώσιμους καρπούς.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος αναφέρει στην Επιτροπή ότι τα δέντρα αυτά παρέχουν φυσική αισθητική, χυμούς, φλοιούς και ιστούς, που διατίθενται για απευθείας κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα ελευθέρας βοσκής, μελισσοκομία ζαχαροπλαστική κ.λπ. Πολλά από αυτά τα είδη δέντρων είναι αντιπυρικά, γεγονός που τα κάνει ιδιαιτέρως προσφιλή, όταν τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε πλήθος καταστροφικών πυρκαγιών, ιδίως στην ευαίσθητη μεσογειακή ζώνη.

 

Η βιώσιμη εκμετάλλευση των δασών αποτελεί μια παραδοσιακή πρακτική στην Ελλάδα, ενώ νέες γεωργικές πρακτικές με καλλιέργειες, καινοτόμα μεταποιητική τεχνολογία που θα μεγιστοποιούν πολυεπίπεδα τη προστιθέμενη αξία της παραγωγής δύνανται να διαφοροποιήσουν το αγροτικό εισόδημα, εξασφαλίζοντας παράλληλα έναν υγιή πλανήτη για τις επόμενες γενιές, στα πλαίσια των στόχων για προστασία του κλίματος και διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ο Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1)         Διαθέτει ή σχεδιάζει να εκπονήσει μελέτες-αναφοράς για τα πλεονεκτήματα των τροφο-δασών;

2)        Εφόσον εντοπίζει πλεονεκτήματα στη φύτευση τροφο-δασών, τα υποστηρίζει συγκεκριμένα στα πλαίσια του στόχου φύτευσης τριών δισεκατομμυρίων δένδρων στη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030; Αν ναι, ποιά είναι τα προγράμματα στα οποία μπορούν να αιτηθούν συμμετοχής εθνικές και περιφερειακές αρχές;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις