Χαρακόπουλος: Έως και δυο χρόνια για να στραγγίξει το νερό!

«Οι ανυπολόγιστες ζημιές από τις πρωτοφανείς πλημμύρες εδώ στα παρακάρλια χωριά επιβάλουν εκ των πραγμάτων μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πληγέντων, αν δεν βρεθεί κάποια λύση που θα επισπεύσει την απόσυρση των νερών, τα χωράφια τους και ο εξοπλισμός τους θα παραμείνουν κάτω από το νερό για πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμη και δυο ετών. Συνεπώς, επιβάλλεται άμεσα να εκπονηθεί από τους αρμόδιους φορείς ένα master plan, βάσει του οποίου θα προχωρήσουν όχι μόνο οι εκτιμήσεις των ζημιών και οι αποζημιώσεις, αλλά και θα παραμείνει ζωντανή η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, που απειλείται με εγκατάλειψη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του σε παρακάρλια χωριά, και συγκεκριμένα στο Καλαμάκι, την Αμυγδαλή, το “οχυρωμένο” τις τελευταίες μέρες με χωμάτινο ανάχωμα Καστρί και το “λουσμένο” στη λάσπη Σωτήριο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αφουγκράστηκε την αγωνία παραγωγών και κατοίκων για την επόμενη μέρα στα χωριά, όπου πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν κάτω από πλημμυρικά ύδατα -ακόμη και τεσσάρων μέτρων-, ενώ είδε και τις σημαντικές ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων στο Σωτήριο, που παλεύουν να απαλλαγούν από τη λάσπη.

 

Έως να στραγγίξει το νερό…

Άπαντες οι παριστάμενοι κάτοικοι των εν λόγω χωριών επεσήμαναν στον κυβερνητικό βουλευτή ότι με τους ρυθμούς που το νερό στραγγίζει θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα έως και δύο ετών για να στεγνώσει η περιοχή. Αν δεν υπάρξει κάποια λύση άμεσα, για όσο διάστημα η γη δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και επιπροσθέτως θα προκύψουν μυριάδες άλλα προβλήματα. Από την αδυναμία ελέγχου των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και επομένως την καταβολή έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων -ιδιαιτέρως για τον αγροτικό εξοπλισμό που δεν φαίνεται από το νερό- μέχρι την πλημμελή ανταπόκρισή τους σε όλες τις βασικές τους υποχρεώσεις ως πολίτες και επαγγελματίες απέναντι στο κράτος.

 

Ειδικό πλάνο για την περιοχή

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των κατοίκων και την αγωνία τους μήπως ξεχαστούν όταν οι υπουργοί φύγουν από τη Λάρισα. Συμφώνησε ότι «αν ο χρόνος απόσυρσης των νερών είναι τόσο μεγάλος, πράγματι θα δημιουργηθούν αλυσιδωτά πολλαπλά προβλήματα, όχι μόνο για τα νοικοκυριά στα παρακάρλια, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή, που θα απειληθεί με οικονομική βύθιση». Όπως είπε «χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε να λησμονηθεί η Θεσσαλία και να επιμείνουμε στην εκπόνηση ενός master plan, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να ορθοποδήσουν».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις