Χαρακόπουλος: Να αξιοποιήσουμε την “ευφυή γεωργία” στο πεδίο

Την αξία της επέκτασης των νέων τεχνολογιών στην γεωργία, αλλά και την αναγκαιότητα της εφαρμογής τους στο πεδίο, τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, που διοργάνωσε η FarmB στον χώρο του πάρκου καινοτομίας Joist στη Λάρισα. Ο Θεσσαλός πολιτικός, νωρίτερα, καλωσόρισε μαζί με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBO) και ιδρυτή της FarmB κ. Διονύση Μπόχτη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην έναρξη της ημερίδας απο τον δ/ντη της FarmB κ. Ηλία Πλατύ συνεχάρη «τους διοργανωτές, την FarmB για την ενδιαφέρουσα ημερίδα, γι αυτήν την πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία να διαχυθεί η γνώση και η αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας, της ευφυούς γεωργίας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα». 

Με αφορμή την εισαγωγή του κ. Μπόχτη, ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι  «θα μπορούσα να πλειοδοτήσω και να πω ότι πράγματι δεν πρέπει να επενδύουμε μόνο στον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος, έχει τη δυνατότητα του τουρισμού για όλο τον χρόνο. Άλλα ο τουρισμός επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες εξωγενείς, όπως η πανδημία που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τα lockdown, τα γεωπολιτικά. Ο τουρισμός, λοιπόν, δεν πρέπει να είναι “μονοκαλλιέργεια” στην οικονομία μας. Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στον πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. 

Οι κρίσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια -και δεν ήταν λίγες- η υγειονομική κρίση αρχικά, η ενεργειακή κρίση και κυρίως η κλιματική κρίση, επιβάλλουν την πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, επιβάλλουν την αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας στο πεδίο. Γι αυτό και λέω ότι έχει αξία να διαχυθεί αυτή η γνώση και τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Χάρηκα γιατί είδα ότι στα προγράμματα, στα σχέδια βελτίωσης, η πολιτεία έχει εντάξει ως επιλέξιμες  δαπάνες την αξιοποίηση όλων αυτών των νέων τεχνολογιών.  Ο υφυπουργός που βρίσκεται μαζί μας έχει αποδείξει ότι είναι από αυτούς που ακούνε, δεν μιλά απλά, ακούει και όταν μιλά έχει αποδείξει, ότι όπως είπε ο πρωθυπουργός “βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό”. Ελπίζω να είναι πάντα έτσι. Συγχαρητήρια και πάλι για την εκδήλωση».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις