Κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες

«Χαίρομαι διότι υιοθετήθηκαν τρόποι για την επίσπευση των εκτιμήσεων των ζημιών. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις προκαταβολές, δίνουν απαραίτητες οικονομικές ανάσες αλλά και επισπεύδουν τις εργασίες των αγροτών για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν όπου είναι εφικτό και να μην χάσουν χρονιά. Θεωρώ, επίσης, θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μέριμνα για τις περιοχές που παραμένουν ακόμα πλημμυρισμένες, όπως τα παρακάρλια χωριά, αλλά και για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τα χωράφια. Και εδώ, όμως, τα βήματα πρέπει να είναι γρήγορα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη σε σχετική ερώτησή του. 

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι για τις 27.579 δηλώσεις ζημιάς που υποβλήθηκαν στη Θεσσαλία εξατομικευμένες εκτιμήσεις ξεκίνησαν άμεσα όπου ήταν δυνατή η πρόσβαση και ότι για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας ενισχύθηκε με επιπλέον 87 εποχικούς γεωτεχνικούς, φτάνοντας συνολικά τους 130.

Πιο συγκεκριμένα, «για τα εδάφη στα οποία υπάρχει ομοιογένεια ζημιών αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συνολικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής (υπ’ αριθ. 157502 ΦΕΚ Β’ 1668/27.07.2011) κατ’ είδος καλλιέργειας και γεωγραφική ζώνη που επλήγη, από τριμελείς επιτροπές, μετά από κατηγοριοποίηση - οριοθέτηση ζωνών.

Η μέθοδος των συνολικών εκτιμήσεων στις περιοχές που δύναται να εφαρμοστεί, συμβάλλει σημαντικά στη συρρίκνωση του απαιτούμενου για εκτιμήσεις χρόνου, άρα και του συνόλου της διαδικασίας μέχρι την τελική πληρωμή των παραγωγών.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει λάβει όλες τις απαραίτητες δορυφορικές εικόνες, τις οποίες θα αξιοποιήσει σε συνδυασμό με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023 για τη διεκπεραίωση και συντόμευση του έργου του, ενώ για τη συρρίκνωση του χρόνου αποζημίωσης των παραγωγών, η πολιτεία μέσω του ΕΛΓΑ εφάρμοσε ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ως τώρα για την κάλυψη των ζημιών έχει μεταφερθεί στον ΕΛΓΑ το ποσό των 260 εκατομμυρίων ευρώ οπότε κατέστη εφικτή η χορήγηση προκαταβολής ύψους άνω των 107 εκατομμυρίων ευρώ στις 17.11.2023».

 

Απομάκρυνση των φερτών υλικών

Επιπλέον, ο κ. Σταμενίτης προαναγγέλει ότι «δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών θα εξαγγελθούν σύντομα.

Το πρώτο θα αφορά στην κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά στην κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς. Μάλιστα, για την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνεται δε ότι το ποσό του γεωργικού αποθεματικού 2024 που εγκρίθηκε για την Ελλάδα για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό του 2023 και φτάνει στο ύψος των 43,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό δύναται να συμπληρωθεί με εθνικούς πόρους και οι σχετικές πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις