Χαρακόπουλος: Απαλλαγή μισθωμάτων για δημοτικά ακίνητα λόγω πλημμύρας

«Οι πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στη Θεσσαλία, για την αντιμετώπιση των οποίων η πολιτεία έσπευσε από την πρώτη στιγμή, επιδεικνύοντας  άμεσα ανακλαστικά. Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι τεράστιες, ενώ καθημερινά ανακύπτουν παρενέργειες και αρρυθμίες που χρήζουν νομοθετικών παρεμβάσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπισή τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η περίπτωση των εκμισθωτών δημοτικών ακινήτων που ενώ πλημμύρισαν καλούνται να πληρώσουν ενοίκια. Εύλογα, επίσης, θα πρέπει να παραταθούν και τα μισθωτήρια μέχρι την αποκατάσταση των μισθωμάτων που επλήγησαν από τις πλημμύρες».  Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση Αναφοράς προς τους υπουργούς Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία συνηγορεί στο σχετικό αίτημα του δήμου Λαρισαίων, που ζητά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να γίνει εφικτή η παροχή νόμιμων διευκολύνσεων προς τους εκμισθωτές των ακινήτων του δήμου που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. 

 

Παράταση των μισθώσεων

Στο έγγραφο του δήμου Λαρισαίων, που υπογράφει ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης, επισημαίνεται ότι βάσει του νόμου 4566/2018 υφίστανται ρυθμίσεις για την απαλλαγή ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το τέλος ακίνητης περιουσίας και τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Ωστόσο, δεν υπάρχει μέριμνα για μισθωμένα δημοτικά ακίνητα και ιδιαίτερα για όσα λήγει ή έληξε η σύμβαση της ενοικίασης, όπως για παράδειγμα αγροτεμάχια που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες. 

Ο δήμος, βάσει της νόμιμης διαδικασίας, οφείλει να διεξάγει δημοπρασίες για όσες συμβάσεις μίσθωσης έχουν λήξει, αλλά στην περίπτωση για παράδειγμα των αγροτεμαχίων, που οι αγρότες ενοικιαστές υπέστησαν αντικειμενικά μεγάλες ζημιές, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενσκήπτουν. Κατόπιν τούτων ζητάει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή καταβολής των μισθωμάτων από τους πληγέντες και την δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων από την ημερομηνία εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση των μισθωμάτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις