Κόκκαλης σε Κικίλια - Αυγενάκη: «Τεράστιες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών των πλημμυροπαθών»

«Τεράστιες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών των πλημμυροπαθών» επισημαίνει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Κρίσης κ. Βασίλη Κικίλια και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή 172/18– 12-3023 της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) που αφορά τις τεράστιες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας λόγω της  τραγικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της έλλειψης των αναγκαίων μέσων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Οι Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για τις εκτιμήσεις παραμένουν «μετρημένες» κι ας έγιναν με νομοθετική ρύθμιση από τριμελείς, διμελείς, ώστε να «μπαλωθούν» καταστάσεις. Οι χιλιάδες αιτήσεις πλημμυροπαθών για να εξεταστούν χρειάζονται «χέρια» και μάλιστα εξειδικευμένα, με γνώση και απαραίτητα μέσα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε για τις εκτιμήσεις των ζημιών στον αγροτικό τομέα (πάγια κεφάλαια, αποθηκευμένα προϊόντα, γη/έγγειο κεφάλαιο) έχουν συγκροτηθεί 12 Επιτροπές στην Π.Ε. Λάρισας, 6 στην ΠΕ Καρδίτσας, 6 στην ΠΕ Τρικάλων και 8 στην ΠΕ Μαγνησίας.»

Επισημαίνεται ότι «για τις εκτιμήσεις των ζημιών στις επιχειρήσεις η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού και γι αυτές οι Επιτροπές είναι μετρημένες (10 στην Καρδίτσα, 17-20 στη Λάρισα, 11 στη Μαγνησία (συνολικά και για τον αγροτικό τομέα), 9 στα Τρίκαλα) και οι αιτήσεις πληγέντων χιλιάδες (περίπου 1.600 στην Καρδίτσα, 3.000 στη Λάρισα, 4.000 τη Μαγνησία, 2.000 στα Τρίκαλα).»

Αναφέρεται ότι «Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή με την υποστελέχωση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα υπηρετούν πολλαπλούς στόχους» με  «Πρώτον την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων» και «Δεύτερον τη συγκάλυψη της σκοπιμότητας των καθυστερήσεων στις πληρωμές των αποζημιώσεων των πληγέντων.»

Ζητείται «να καλυφτούν όλες οι οργανικές θέσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μόνιμο προσωπικό,» «Να εξοπλιστούν όλες οι υπηρεσίες με υπηρεσιακά αυτοκίνητα και τα αναγκαία μέσα» και «Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων. Να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς τους.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις