Κορινθία: Η πολιτεία στηρίζει τους παραγωγούς λεμονιών απέναντι στον τετράνυχο

Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Σε απάντηση της ερώτησής σας σχετικά με τις ενέργειες που έχει λάβει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος του τετράνυχου στις λεμονοκαλλιέργειες της Κορινθίας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Όσον αφορά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των λεμονιών, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει και προωθεί τον εν λόγω τομέα μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, δύνανται να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, όπως και σε περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.) σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, 891/2017 και 892/2017, καθώς και την αριθ. 4270/139407/28-12-2017 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (EE L 347, της 20.12.2013, σ. 671), (ΕΕ) αριθ. 2017/891 της Επιτροπής (ΕΕ L 138, της 25.5.2017, σ. 4) και (ΕΕ) αριθ. 2017/892 της Επιτροπής (ΕΕ L 138, της 25.5.2017, σ. 57), σχετικά με τα κριτήρια αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των οπωροκηπευτικών και την Εθνική Στρατηγική για βιώσιμα Επιχειρησιακά Προγράμματα στον τομέα των Οπωροκηπευτικών» (Β΄5/5-1-2018), όπως ισχύουν.

 

Επιπρόσθετα, στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και των ζωονόσων και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών, όπου θα μπορούσε να ενταχθεί από τις ΟΠ το θέμα έρευνας για τον τετράνυχο.

 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ΕΜΑΣ (2023) στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας υπάρχουν δύο (2) Οργανώσεις Παραγωγών με αναγνωρισμένο προϊόν το λεμόνι :

Ο.Π.ΕΝΩΣΗ ΚΙΑΤΟΥ Ι.Κ.Ε και ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Σ.Ο.Π

 

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΣΔΕ 2023 στην Π.Ε. Κορινθίας (έκταση) για τα λεμόνια: ΣΥΝΟΛΟ: 781,69 ha

 

Σύμφωνα με το συνημμένο του ΕΛ.Γ.Α. οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας παρακολούθησαν την εξέλιξη των λεμονοκαλλιεργειών και κατέγραψαν τις σχετικές ζημιές (ακαρπία) μέσω των επισημάνσεων στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Κορίνθου προς ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

 

Σημειώνεται και για ενημέρωση ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος Πάτρας στην περιοχή της Κορινθίας από ζημιές καλυπτόμενές από τον Κανονισμό Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής έγιναν 307 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 8812 δηλώσεις. Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε βρισκόμαστε στην συγγραφή των πορισμάτων και στην κοινοποίηση τους και στην συνέχεια θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

 

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται στο ίδιο έτος ζημιάς (μετά και την επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ) σε ελάχιστους μήνες και στην συνέχεια μετά ολοκληρώνονται σε διάστημα τεσσάρων – πέντε μηνών .

 

Συμπερασματικά σε κάθε περίπτωση η πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τις ανάγκες που αναδεικνύονται σε κάθε κλάδο μελετώντας τα αιτήματα των παραγωγών, φορέων εκπροσώπων, τοπικών αρχόντων, (και συγκεκριμένα για τις λεμονοκαλλιέργειες ) και παρεμβαίνουν με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και προσαρμογές όπου χρειάζεται, (αναλόγως των ζημιών) εφόσον είναι εφικτό βάσει της ελληνικής και ενωσιακής νομοθεσίας     ώστε   να                           στηριχθούν                  αποτελεσματικά         οι   πληγέντες,          (μέσω χρηματοδοτικώνεργαλείων), η τοπική οικονομία και η κοινωνία χωρίς διακρίσεις έχοντας σαν γνώμονα την ίση μεταχείριση και δικαιοσύνη όλων των αγροτών της χώρας .

 

Συμπληρωματικά, σας διαβιβάζουμε το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 17384/13-12-2023 έγγραφο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις