Στο χέρι μας να πείσουμε τους αγρότες ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις

«Εμείς που ξέρουμε την ανθρωπογεωγραφία του αγροτικού κόσμου γελούμε με όλα αυτά, και ξέρετε αυτές οι αναλύσεις και οι προσεγγίσεις εξοργίζουν και τους αγρότες. Όσοι βρέθηκαν χτες στο αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ξέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 80-90% των παρευρισκόμενων, είναι άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της παράταξης μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν είναι υποκινούμενες οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην «ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ» του καναλιού της Βουλής και στους δημοσιογράφους, τον κ. Λάμπρο Πέγκο και την κ. Λουκία Γκάτσου.

 

Πλήθος προβλημάτων για τους αγρότες στην Θεσσαλία

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής. Θυμούμαι ότι -αφού είπατε για την περίοδο που βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- τότε δίναμε επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες 160 εκατομμύρια, όταν στο πετρέλαιο κίνησης ήταν πολύ πιο χαμηλή η τιμή του, απ’ ότι σήμερα. Σήμερα, λοιπόν, δίνουμε σχεδόν τα μισά, λιγότερο και από τα μισά, 73 ή 76 εκατομμύρια δώσαμε τα δυο τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο. Λοιπόν, θα πρέπει να γίνει κάτι εκεί πέρα. Στο αγροτικό ρεύμα υπήρχαν παρεμβάσεις. Δυστυχώς, το πρόβλημα του ελλείμματος νερού στην Θεσσαλία εκτοξεύει το κόστος άρδευσης. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη. Να χρησιμοποιούμε ρεύμα για να αντλούμε αυτό το νερό και να ποτίζουμε. Τα δίκτυα σε πολλές περιοχές ήταν προβληματικά τώρα με τον Daniel καταστράφηκαν και αυτό είναι κάτι που θέλω να ακουστεί από την εκπομπή σας. Η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα κάνει τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ενιαίο οργανισμό. Πολύ σωστό, αλλά μέχρι να γίνει αυτό έχουμε μπροστά μας εαρινές καλλιέργειες. Την άνοιξη θα πρέπει να καλλιεργήσουμε και υδροβόρες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, που χρειάζονται νερό. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει τα δίκτυα αυτά άμεσα να αποκατασταθούν, έχουν καταστραφεί, διαμαρτύρονται οι ΤΟΕΒ, που διαχειρίζονται τα δίκτυα αυτά -τα χαντάκια, οι αύλακες, τα δίκτυα όλα έχουνε καταστραφεί».

 

Οι αγρότες δεν ξεχνούν τις ημέρες ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός βουλευτής ερωτώμενος για τη στάση των αγροτών έναντι της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές υπογράμμισε «ότι ο αγροτικός κόσμος δεν  είναι αχάριστος. Γνωρίζει τι έκανε η κυβέρνηση, έχει και μνήμη, επίσης, και θυμάται και τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν αυτή που κατήργησε το αγροτικό πετρέλαιο. Σήμερα τους φαίνονται ψίχουλα τα 80 εκατομμύρια που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετησίως για το αγροτικό πετρέλαιο. Αλλά αυτοί τα είχαν καταργήσει, είχαν καταργήσει τελείως το αγροτικό πετρέλαιο, είναι αυτοί που είχαν φορολογήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις, είναι αυτοί που είχαν εκτινάξει τις ασφαλιστικές εισφορές, που είχαν γίνει πραγματικά βρόγχος για αγρότες και κτηνοτρόφους. Είχαν φορολογήσει μέχρι και το κρασί. Λοιπόν, έχουν δείγματα γραφής και δείχνουν και κατανόηση. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, συμπεριφορές που προκαλούν καμία φορά. Αυτά όλα μπορούν να αποφευχθούν και στο χέρι μας είναι, λοιπόν, να κινηθούμε πιο γρήγορα και να πείσουμε τους αγρότες, ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να δώσουμε τις ικανοποιητικές απαντήσεις και τις λύσεις στα προβλήματά τους».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις