Παρατείνεται η προθεσμία προσαρμογής καταστατικών Αγροτικών Συνεταιρισμών

Με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΟΫΓΕΙΑ, ΤΑ ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνεται η προθεσμία, εντός της οποίας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στον ν. 4673/2020, ώστε να μην διαγραφούν από το ΕΜΑΣ.

Σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης, η αδυναμία των Αγροτικών Συνεταιρισμών να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους οφείλεται στα έκτακτα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, που δεν τους επέτρεπαν την ασφαλή πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των γενικών συνελεύσεων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να μην έχουν προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) για την προσαρμογή των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών, παρατείνεται από τη λήξη της, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Όσοι ΑΣ λειτουργούν και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου έως τις 30.6.2024. Η προσαρμογή του καταστατικού γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣ που λαμβάνεται με την απαρτία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 13 και με την πλειοψηφία της παρ. 2 του άρθρου 14. Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, για τους ΑΣ που δεν έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 31 και διαγράφονται από το ΕΜΑΣ.».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις