Προσκόμιση και χονδρική πώληση των αλιευμάτων στις Ιχθυόσκαλες του Δημοσίου

Με την αριθ. 2787/57103/2013 (ΦΕΚ Β΄ 1226/2013) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην προσκόμιση και στη χονδρική πώληση προϊόντων του τομέα αλιείας στις Ιχθυόσκαλες του Δημοσίου, όπως παρακάτω:
Η χονδρική πώληση των προϊόντων του τομέα αλιείας (νωπά, καταψυγμένα, μεταποιημένα) που προέρχονται από την συλλεκτική αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες που διενεργείται στις ιχθυόσκαλες του δημοσίου περιλαμβάνει:

    τα προϊόντα που πωλούνται από τους παραγωγούς ή αντιπροσώπους τους προς τις επιχειρήσεις εμπορίας (χονδρική ή λιανική πώληση) ή επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης των προϊόντων του τομέα,
    τα προϊόντα που πωλούνται από τις επιχειρήσεις εμπορίας (χονδρική πώληση) σε άλλες επιχειρήσεις εμπορίας (χονδρική ή λιανική πώληση) ή επιχειρήσεις επεξεργασίας και μεταποίησης των προϊόντων του τομέα.

Η χονδρική πώληση των προϊόντων του τομέα αλιείας ανεξαρτήτως προέλευσης (εγχώρια, ενωσιακά, τρίτων χωρών), που προσκομίζονται με οποιοδήποτε μέσο εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία λειτουργεί ιχθυόσκαλα, ενεργείται μόνο στο χώρο της ιχθυόσκαλας του δημοσίου.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική προσκόμιση στις ιχθυόσκαλες του δημοσίου, η μέσω αυτών χονδρική πώληση και η καταβολή του ειδικού τέλους, οι εξής περιπτώσεις προϊόντων του τομέα αλιείας:

    Tα νωπά προϊόντα που προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες τα οποία διακινούνται για χονδρική πώληση στην χώρα ή σε άλλο κράτος μέλος ή σε Τρίτη χώρα, μέσω εγκαταστάσεων που έχουν εγκριθεί για τα συγκεκριμένα προϊόντα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις,
    Tα νωπά προϊόντα που προέρχονται από την συλλεκτική αλιεία τα οποία διακινούνται για χονδρική πώληση σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα, μέσω εγκαταστάσεων που έχουν εγκριθεί για τα συγκεκριμένα προϊόντα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις,
    Tα οστρακοειδή που διακινούνται για χονδρική πώληση στην χώρα ή σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα, μέσω εγκαταστάσεων που έχουν εγκριθεί για τα συγκεκριμένα προϊόντα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις,
    Tα κατεψυγμένα, ημικατεργασμένα και διατηρημένα σε άλμη,
    T
α παρασκευάσματα υδρόβιων οργανισμών,
    Oι σπόγγοι.


Στις ιχθυόσκαλες που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου και Χίου είναι υποχρεωτική η προσκόμιση και η μέσω ιχθυόσκαλας χονδρική πώληση των νωπών προϊόντων του τομέα αλιείας που προσκομίζονται μόνο στην νήσο Κάλυμνο και Χίο.
Στις ιχθυόσκαλες που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Εύβοιας, Καβάλας, Χανίων, δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση και η μέσω ιχθυόσκαλας χονδρική πώληση των νωπών προϊόντων του τομέα αλιείας που προσκομίζονται στις νήσους Σαμοθράκη, Σκύρο, Θάσο και Γαύδο.
Για τα νωπά προϊόντα που προέρχονται από την συλλεκτική αλιεία, τα οποία εκφορτώνονται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλωακαρνανίας ή Εβρου ή Εύβοιας ή Πρέβεζας ή Καλύμνου ή Χανίων ή Χίου, δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση και η χονδρική πώλησή τους στην ιχθυόσκαλα που λειτουργεί με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα μόνο στην περίπτωση που τα προϊόντα διακινούνται για χονδρική πώληση στον αντιπρόσωπο του πλοιοκτήτη σε μια από τις ιχθυόσκαλες με έδρα τον Πειραιά, τη Νέα Μηχανιώνα, την Πάτρα, την Καβάλα. Το προβλεπόμενο ειδικό τέλος των συναλλασσόμενων καταβάλλεται μόνο στην ιχθυόσκαλα στην οποία διενεργήθηκε η χονδρική πώληση των προϊόντων.
Οι αριθ. 223947/1989, 267359/1998 (ΦΕΚ Β΄ 503/1998), 274005/2000 (ΦΕΚ Β΄ 593/2000), 257213/2001 (ΦΕΚ Β΄ 527/2001), 257214/2001 (ΦΕΚ Β΄ 527/2001) υπουργικές αποφάσεις καταργούνται.
Λεπτομέρειες για την καταβολή του προβλεπόμενου ειδικού τέλους στο πλήρες κείμενο της απόφασης: Προσκόμιση και χονδρική πώληση προϊόντων τομέα αλιείας στις Ιχθυόσκαλες του Δημοσίου

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις