Δέσμη μέτρων κατά της συνεχούς μη βιώσιμης αλιείας ρέγγας

Δέσμη μέτρων κατά της συνεχούς μη βιώσιμης αλιείας ρέγγας από τις Νήσους Φερόες ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρέγγας και σκουμπριού από τα αποθέματα Ατλαντικού-Σκανδιναβίας, που έχουν αλιευθεί υπό τον έλεγχο των Νήσων Φερόες, καθώς και των εισαγωγών αλιευτικών προϊόντων που περιέχουν τα συγκεκριμένα ψάρια ή έχουν παραχθεί με βάση αυτά. Τα μέτρα προβλέπουν επίσης περιορισμούς στη χρήση των λιμένων της Ένωσης για τα σκάφη που αλιεύουν ρέγγα και σκουμπρί υπό τον έλεγχο των Νήσων Φερόες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε ορισμένα σκάφη των Νήσων Φερόες να προσορμίζουν σε λιμένες της ΕΕ, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη δήλωσε σχετικά: «Η επιβολή των μέτρων αυτών αποφασίζεται πάντα ως έσχατη λύση. Οι Νήσοι Φερόες είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη μη βιώσιμη αλιεία, αλλά αποφάσισαν να μην το πράξουν. Σήμερα καθιστούμε σαφές προς όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων.»

Τα μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν 7 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Μέχρι το 2013, τα αποθέματα της ρέγγας Ατλαντικού-Σκανδιναβίας διαχειρίζονταν από κοινού η Νορβηγία, η Ρωσία, η Ισλανδία, οι Νήσοι Φερόες και η ΕΕ, βάσει συμφωνηθέντος σχεδίου μακροπρόθεσμης διαχείρισης και προκαθορισμένων ποσοστών επί του Συνόλου Επιτρεπόμενων Αλιευμάτων.  Παρ’ όλα αυτά, το 2013 οι Νήσοι Φερόες αποφάσισαν μονομερώς να αποχωρήσουν από τη συμφωνία αυτή και θέσπισαν δικά τους ποσοστά τα οποία είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερα από το ποσοστό της συμφωνίας.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί λύση και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για επικείμενη λήψη μέτρων, οι Νήσοι Φερόες αρνήθηκαν να σταματήσουν τη μη βιώσιμη αλιεία των συγκεκριμένων αποθεμάτων. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κάνει χρήση των εξουσιών που της παρέχει το Μέσο Εμπορικής Άμυνας, ώστε να παροτρύνει τις Νήσους Φερόες να συμβάλουν στη διατήρηση των αλιευτικών αυτών αποθεμάτων. Τα κράτη μέλη της Ένωσης εξέφρασαν ρητά τη στήριξή τους στη λήψη των εν λόγω μέτρων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας στις 31 Ιουλίου 2013.

Παρόμοια διένεξη υπάρχει με την Ισλανδία για τη διαχείριση των αποθεμάτων του σκουμπριού Βορειοανατολικού Ατλαντικού, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει σχετικά μέτρα. Ωστόσο, η Επιτροπή έχει προβεί στις αρχικές ενέργειες για την εφαρμογή του Μέσου Εμπορικής Άμυνας και σ' αυτήν την περίπτωση.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις