Ποινές – κόλαση για αλιευτικά που παρανομούν

 

«Θέλουμε το πελαγίσιο ψάρι να το γνωρίσουν και να το γευτούν κι οι επόμενες γενιές»
Αυτή είναι η βασική αρχή, που εκφράζει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, Ουλρίκε Ρόντουστ, από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εισηγήτρια για τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΛΠ). Σε συνέντευξή της σε κοινοτικά μέσα, με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλά για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η θέσπιση από τα κράτη-μέλη αυστηρών ποσοστώσεων με επιστημονικά κριτήρια, βασισμένα στη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων.

- Θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας με τη νέα αλιευτική πολιτική;
«Στόχος της πολιτικής είναι η διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων και αυτό είναι η εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Περισσότερα ψάρια σημαίνουν περισσότεροι ψαράδες με μεγαλύτερα εισοδήματα».
 

- Υπάρχει κίνδυνος τα μέτρα στην ΕΕ να οδηγήσουν σε υπεραλίευση στα νερά τρίτων χωρών;
«Όχι… Οι κανόνες αλλάζουν και για όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε ήδη συμφωνίες. Η ποσότητα των ψαριών που μπορούμε να ψαρεύουμε εξαρτάται από το τι μας επιτρέπουν τα κράτη μέλη. Θέλουμε να διασφαλίσουμε επίσης το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές τις χώρες. Κάθε παραβίαση από πλοία θα υπόκειται σε ποινή με απαγόρευση αλιευτικής άδειας για δύο χρόνια.
 

- Οι ψαράδες ξαναπετούν στη θάλασσα ως άχρηστο σχεδόν το ένα τέταρτο των αλιευμάτων τους. Αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη νέα πολιτική;
«Το 2019 θα εφαρμοστεί νέα νομοθεσία για τα αλιεύματα που επιστρέφονται στη θάλασσα. Ζητάμε από τους ψαράδες να βρουν οι ίδιοι πως να αποφύγουν κάτι τέτοιο ενώ παράλληλα τους βοηθούμε να αναπτύξουν νέα είδη διχτυών. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση με τη στενή συνεργασία ψαράδων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτικών.
Στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά και τα εγγόνια μας να τρώνε κι αυτά ψάρι με ήσυχη τη συνείδησή τους...».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις