Αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο στην αλιεία βυθού

Με το ένα πόδι μέσα με το άλλο έξω η αλιεία με τράτες βυθού. Σημαντικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο σχετικά με την αλιεία αποθεμάτων βαθέων υδάτων στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, ενέκριναν χθες οι ευρωβουλευτές ενώ θα απαγορεύονται, όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες σε περιοχές με ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Τον κατάλογο με τα ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα προβλέπεται να καταρτίσει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η αλιεία με τράτες βυθού δεν θα καταργηθεί προς το παρόν εντελώς.

«Παλέψαμε για την καλύτερη δυνατή προστασία των ιχθύων βαθέων υδάτων και των ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης, εισηγητής της έκθεσης που εγκρίθηκε με 567 ψήφους υπέρ, 91 κατά και 32 αποχές, αλλά, όπως είπε, η Ολομέλεια αποφάσισε να υποστηρίξει το συμβιβασμό που επιτεύθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αλιείας.

Ο κ.Αρσένης υποστήριξε ότι το Ευρωκοινοβούλιο «ενέδωσε στις απαιτήσεις της βιομηχανίας και καταψήφισε την άμεση απαγόρευση της αλιείας με τράτες βυθού και τη μετάβαση σε πιο επιλεκτικά αλιευτικά εργαλεία. Τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας για το Συμβούλιο. Θα δεχθεί το συμβιβασμό που επετεύχθη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αλιείας ή μήπως δεν θέλει καμία απολύτως προστασία των αποθεμάτων βαθέων υδάτων; O κόσμος θέλει να ξέρει. Διαφορετικά θα αρχίσει να ρωτάει ποιός εμποδίζει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία και τη διατήρηση των ειδών βαθέων υδάτων».

Μία τροπολογία, ωστόσο, για τη συνολική και σταδιακή κατάργηση αυτού του τύπου αλιείας σε διάστημα δύο ετών απορρίφθηκε οριακά, με 342 ψήφους υπέρ της       απόρριψης, 326 κατά και 19 αποχές.

 Aπαγόρευση της πρόσβασης των σκαφών σε ορισμένες ευάλωτες περιοχές


Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να κάνουν χρήση των πιο έγκυρων επιστημονικών στοιχείων, που έχουν στη διάθεσή τους, για να εξακριβώσουν την τοποθεσία των ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων ή την πιθανότητα εμφάνισής τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, δηλαδή να κινηθούν, βάσει των αλιευτικών δεδομένων, για τα οποία η χώρα μας πολλάκις κατηγορήθηκε ότι δεν διαθέτει και πλέον μπαίνουν σε μια τάξη.

Bάσει των πληροφοριών που θα της παράσχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει κατάλογο των εν λόγω περιοχών, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές είτε για όλα τα σκάφη της ΕΕ -αν οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα- είτε για όλα γενικώς τα σκάφη -αν οι περιοχές αυτές βρίσκονται στα ύδατα της ΕΕ.

Πιθανότητα συνολικής κατάργησης της αλιείας βαθέων υδάτων με τράτες ύστερα από 4 χρόνια

Οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν στο νομοσχέδιο μια ρήτρα αναθεώρησης, σύμφωνα με την οποία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει σε τέσσερα χρόνια να προβεί σε αξιολόγηση των επιπτώσεων των ειδικών αλιευτικών εργαλείων (ιδίως τράτες βυθού ή στάσιμα απλάδια βυθού) στα πλέον ευάλωτα είδη και στα ευπαθή θαλάσσια οικοσυστήματα. Aν καταστεί φανερό μέσω της αξιολόγησης ότι τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα και αποθέματα δεν προστατεύονται επαρκώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει πρόταση για τη συνολική και σταδιακή κατάργηση της αλιείας με τράτες βυθού.

Οικονομική βοήθεια για την αλλαγή των αλιευτικών εργαλείων

Οι ιδιοκτήτες των σκαφών που χρησιμοποιούν τράτες βυθού ή στάσιμα απλάδια βυθού θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), ώστε να αλλάξουν αλιευτικά εργαλεία, να επιφέρουν τροποποιήσεις στα σκάφη τους, όπου κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο, και να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και κατάρτιση για τη χρήση αυτών των νέων εργαλείων. Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση αποτελεί βέβαια ο περιορισμένος αντίκτυπος του νέου εξοπλισμού στο θαλάσσιο περιβάλλον και τα ευπαθή θαλάσσια οικοσυστήματα.

Τα αποθέματα βαθέων υδάτων αποτελούνται από ψάρια που αλιεύονται σε βαθέα ύδατα πέραν των κύριων ιχθυότοπων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Τα περισσότερα απ' αυτά τα είδη αναπτύσσονται αργά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στην αλιεία. Οι οικότοποι και τα οικοσυστήματά τους είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο περιβάλλον που, αν καταστραφεί, είναι σχεδόν απίθανο να ανακάμψει.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να καθορίσουν τη στάση τους. Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μαζί τους μια συμφωνία, η οποία θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία το 2014 στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συναπόφασης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις