Υπογράφτηκε LEADER Αλιείας Σάμου

Υπεγράφη το 11ο Τοπικό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία 2007-2013», από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και εκπροσώπους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σάμου  (Κ.Α.Ε.Κ Ν.Σάμου Α.Ε).

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε τη σημασία της υπογραφής του Leader Αλιείας για τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, τονίζοντας ότι «τα προγράμματα αυτά που άπτονται των νήσων και των παράκτιων ζωνών της χώρας μας είναι πολύ σημαντικά, διότι βοηθούν στο αναπτυξιακό κομμάτι, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των αλιέων όσο και των κατοίκων της περιοχής» Επιπλέον ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη απορροφησιμότητα, ενώ υπογράμμισε την πολλαπλή αξία της υλοποίησης του, σε συνέργεια του Υπουργείου, με ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς «δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζεται το οξυμμένο κοινωνικό πρόβλημα της απασχόλησης, κυρίως των νέων ανθρώπων. Επίσης, από την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων ωφελούνται σημαντικά οι κάτοικοι των περιοχών. Για παράδειγμα, από το πρόγραμμα της Σάμου εκτιμάται πως θα ωφεληθούν οι συνολικά 32.000 κάτοικοι, ενώ και από τα 11 προγράμματα, εκτιμάται ότι από τις συγκεκριμένες δράσεις θα ωφεληθούν συνολικά 350.000 κάτοικοι των νησιών και των παράκτιων ζωνών». Τέλος, ο Υπουργός τόνισε ότι «η νησιώτικη Ελλάδα είναι σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου, άρα θα τη βοηθήσουμε ποικιλοτρόπως. Και στη νέα ΚΑΠ προβλέπονται ιδιαίτερες υποστηρικτικές δράσεις για τη νησιωτική Ελλάδα, όπως επίσης προβλέπονται, πολλά περισσότερα κονδύλια για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες».

Ο Πρόεδρος της Κ.Α.Ε.Κ Ν. Σάμου Α.Ε. του φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στην περιοχή τους, καθώς «με αυτό θα δοθεί βοήθεια και τόνωση, ώστε ο πληθυσμός να παραμένει, να συγκρατείται στα νησιά μας που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση και χαίρομαι που το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί αυτή την παράμετρο».

Ακολούθησε η υπογραφή του Τοπικού Προγράµµατος Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία 2007-2013» ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη και για τη Σάμο τον Πρόεδρος της Κ.Α.Ε.Κ Ν.Σάμου Α.Ε. του φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα κ. Αλέξανδρο Λυμπέρη και τον Αντιπρόεδρο της Αναπτυξιακής κ.  Ιωάννη Σκούτα.
 
Ο Άξονας 4 του ΕΠΑΛ 2007-2013 αφορά συνολικά σε ένδεκα αντίστοιχα Τοπικά Προγράµµατα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (LEADER Αλιείας), τα οποία υλοποιούνται σε περιοχές µε μικρές κοινότητες αλιέων, ή στις οποίες η αλιεία φθίνει, ή µε χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του Leader Αλιείας της Σάμου είναι ύψους 4.400.000 ευρώ και αφορά σε περιοχές της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Από το συνολικό προϋπολογισμό το 27,7% αφορά σε δημόσιες επενδύσεις, και το 72,3% σε ιδιωτικές.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις