Ε.Ε: Έλεγχοι σε αλιευτικά προϊόντα της Αυστραλίας, του Μαρόκο και της Φινλανδίας

Αρκετά «λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η μονάδα υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αλιευτικά προϊόντα της Αυστραλίας, του Μαρόκο και της Φινλανδίας

Η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Σύμφωνα με ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η Αυστραλία διαθέτει ένα υγιές νομικό πλαίσιο, ισχυρή δομή αρχής και νομικές εξουσίες που επιτρέπουν στο σύστημα ελέγχου να υποστηρίζει υγειονομικές βεβαιώσεις στα επίσημα πιστοποιητικά της ΕΕ που εκδίδονται για εξαγωγές αλιευτικών προϊόντων.

Ωστόσο δεν έχει εφαρμόσει το επίσημο πρόγραμμα δειγματοληψίας ενώ δεν έχουν διενεργηθεί επίσημοι έλεγχοι που καλύπτουν οργανοληπτικές εξετάσεις, δείκτες φρεσκάδας, ισταμίνη, παράσιτα ούτε μικροβιολογικές εξετάσεις.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοκομίας της χώρας ανέφερε ότι αναπτύσσει ένα επίσημο σχέδιο ελέγχου για την ικανοποίηση των απαιτήσεων. Το προτεινόμενο σχέδιο θα υποβληθεί στους αξιωματούχους της ΕΕ τον Μάιο του 2023. Μόλις οριστικοποιηθεί, θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2023 με υφιστάμενα προγράμματα δειγματοληψίας.

Στο Μαρόκο, από τον Ιανουάριο του 2018 έως το 2022, εκδόθηκαν 84 ειδοποιήσεις για αλιευτικά προϊόντα κυρίως λόγω παρασίτων ενώ εντοπίστηκαν κενά όσον αφορά τους ελέγχους στα δοχεία κατάψυξης, σε σχέση με τα πρόσθετα και το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων.

Οι ελεγκτές είπαν ότι εντοπίστηκαν ορισμένα προβλήματα που επηρεάζουν την ικανότητα του Μαρόκου να παρέχει με συνέπεια όλες τις εγγυήσεις που απαιτούνται από το επίσημο πιστοποιητικό της ΕΕ κατά την εξαγωγή αλιευτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Τέλος, στη Φινλανδία, οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων την τήρηση της προγραμματισμένης συχνότητας επιθεωρήσεων, η οποία συνδέθηκε με περιορισμένους πόρους προσωπικού, και την αξιολόγηση και βαθμολόγηση των ελλείψεων που είχαν ως αποτέλεσμα μια υπερβολικά θετική αξιολόγηση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τους επίσημους ελέγχους. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις