Κατηγορίες αγροτών αδικήθηκαν από τα μειωμένα ποσά των αποζημιώσεων
Κατηγορίες αγροτών αδικήθηκαν από τα μειωμένα ποσά των αποζημιώσεων

Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας σχετικά με το θέμα «Κατηγορίες αγροτών αδικήθηκαν από τα μειωμένα ποσά των αποζημιώσεων». Ακολουθεί η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σε δυσχερή θέση έχουν βρεθεί οι παραγωγοί υπέρ πρώιμων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων στην Ημαθία και στην Λάρισα, όταν διαπίστωσαν ότι, τα τελευταία τρία έτη, αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ με σημαντικά μειωμένα ποσά, ως προς την τιμή του καταστραφέντος προϊόντος. Το πρόβλημα έγινε ορατό την φετινή χρονιά, διότι οι ζημιές του 2020 από παγετό κυμαίνονταν μεταξύ 80-100% κι έτσι, η διαφορά σε χρήματα ήταν μεγάλη και έγινε άμεσα αντιληπτή από τους παραγωγούς. Όπως επισημαίνουν, δε, το πρόβλημα αφορά στην δήλωση «ΟΣΔΕ», όπου οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι παραγωγοί, οι οποίοι δήλωναν επακριβώς την εκάστοτε ονομασία καλλιέργειας. Ωστόσο, το σύστημα του «ΟΣΔΕ» δεν συμπεριέλαβε τις σχετικές καλλιέργειες στα υπέρ πρώιμα, με αποτέλεσμα να λάβουν μειωμένη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, ακόμη και σε βαθμό 55% επί των ζημιών. Οι παραγωγοί ζητούν, αφενός, την επίλυση του τεχνικού προβλήματος του «ΟΠΕΚΕΠΕ» για τις δηλώσεις του 2021, αλλά και αφετέρου, να λάβουν την διαφορά που προκύπτει από τα ελλειμματικά ποσά αποζημιώσεων με την κανονική αξία του καταστραφέντος προϊόντος, που δικαιούνται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε προς διευθέτηση του ανωτέρω ζητήματος, ώστε οι πληγέντες από έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες στην Ημαθία και στην Λάρισα να λάβουν την διαφορά που προκύπτει από τα ελλειμματικά ποσά αποζημιώσεων με την κανονική αξία του καταστραφέντος προϊόντος, την οποία στερήθηκαν με υπαιτιότητα των αρμοδίων Αρχών;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις