Βιλιάρδος: «Εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, χαμηλή παραγωγικότητα και εισαγωγικό ντάμπινγκ»

Ο βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών Βασίλης Βιλιάρδος απέστειλε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με θέμα την εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, τη χαμηλή παραγωγικότητα και το εισαγωγικό ντάμπινγκ.

Στην ερώτησή του, ο κ. Βιλιάρδος επισημαίνει ότι ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και μείωσης παραγωγής, τα τελευταία χρόνια. Η συρρίκνωση αυτή έχει επιδεινωθεί από την πανδημία, την αύξηση του κόστους ενέργειας, τις καταστροφές από τις πλημμύρες και τις φωτιές, καθώς και από το χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας, σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι η κυβέρνηση εστιάζει στη μικροπολιτική διαχείριση, αντί στην ανάπτυξη της παραγωγής, χωρίς να έχουν αποδώσει η συμβολαιακή γεωργία και η παραγωγή μέσω των συνεταιρισμών. Επίσης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα υστερεί σε βασικούς τομείς, όπως η παραγωγή θερμοκηπίων, η παραγωγή σπόρων, τα αρδευτικά δίκτυα κ.ά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βιλιάρδος επισημαίνει ότι αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα το εισαγωγικό ντάμπινγκ στην εγχώρια παραγωγή. Επιπλέον, αυξάνονται οι συντελεστές κόστους παραγωγής, όπως η ενέργεια, τα αγροτικά εφόδια και οι ζωοτροφές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής θέτει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πώς σκοπεύετε να βελτιώσετε την παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα;
  • Πώς θα στηρίξετε τη μεταποίηση; Θα λειτουργήσει τελικά η ΕΒΖ; Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε την Ελλάδα από το εισαγωγικό ντάμπινγκ, να στηρίξετε τις εξαγωγές και να συνδέσετε τον πρωτογενή μας τομέα με τον τουρισμό;

Ο κ. Βιλιάρδος καταλήγει στην ερώτησή του, τονίζοντας ότι η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και η χαμηλή παραγωγικότητα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ερημοποίηση της επαρχίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις