Κόκκαλης: Κρύβεται ο Αυγενάκης για το θέμα των επιδοτήσεων

Στη βουλή έφερε το φιάσκο με την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτηση στην οποία ζητούσε «να μάθουν όλη την αλήθεια αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις επιδοτήσεις».

Για μία ακόμη φορά ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να εμφανιστεί, αφού στη θέση του απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σταύρος Κελέτσης.

Η στάση αυτή προκάλεσε την εύλογη ενόχληση του κ. Κόκκαλη που σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Αυγενάκης κρύβεται και πως δε σέβεται τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός είπε: «Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πόσο σας εκτιμώ, γιατί ξέρω ότι καταβάλλετε φιλότιμες προσπάθειες από τη θέση την οποία διακονείτε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και ειδικά για τον Έβρο. Όμως, θα μας πείτε γιατί κρύβεται ο κ. Αυγενάκης, περιφρονεί το Κοινοβούλιο και δεν σέβεται και τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα; Γιατί κρύβεται; Την προηγούμενη εβδομάδα σε αντίστοιχη ερώτηση του ΠΑΣΟΚ πάλι δεν ήρθε, όπως δεν ήρθε και σήμερα, ενώ είναι εδώ. Το πρωί ήταν στο συνέδριο της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου ήμασταν μαζί.

Εσείς, κύριε Κελέτση, κατ’ αρχάς δεν έχετε την αρμοδιότητα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαβάζω το ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων και απουσιάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ούτε από κοινού δεν τις έχετε. Ωστόσο, καταβάλλετε φιλότιμες προσπάθειες. Άρα, θα μας πείτε γιατί κρύβεται και δεν έρχεται να μας πει τι έχει γίνει με τις ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων και ποιος έκανε το λάθος; Το λάθος το έκανε η προηγούμενη ηγεσία, όπως είπε στην αρχή; Τι είπε ο κ. Αυγενάκης; Ότι ήταν προϊόν της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. Μετά είπε ότι φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ λέει ότι εφάρμοσε κατά γράμμα κυβερνητικές αποφάσεις. Την ξέρετε την απόφαση. Θα μάθουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γιατί πήραν πολύ μειωμένες ενισχύσεις; Και το πιο σημαντικό είναι αν θα μάθουν τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Έχετε ζητήσει και σε ποια σημεία έχετε ζητήσει να γίνει αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027;

Κύριε Κελέτση, επαναλαμβάνω ότι ο Υπουργός κρύβεται και ότι θα πρέπει να έρθει εδώ και να απαντήσει με ειλικρίνεια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σχετικά με το τι ακριβώς έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει».

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΛΕΤΣΗ

Στην απάντησή του ο κ. Κελέτσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πρώτα απ’ όλα και σε σχέση με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό που κοιτάξαμε να κάνουμε ήταν να αποκαταστήσουμε την εικόνα του οργανισμού, την εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Θέλουμε έγκαιρες και αξιόπιστες πληρωμές και κυρίως διαφάνεια στις πληρωμές και λογοδοσία του οργανισμού προς την πολιτική ηγεσία, αλλά κυρίως προς τους αγρότες.

Στην ερώτησή σας αναφέρετε ότι δήθεν κατά την περίοδο της δικής της διακυβέρνησης, δηλαδή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα, ότι η χώρα δεν είχε τέτοιου είδους προβλήματα, όπως να υπάρχουν πρόστιμα εις βάρος της. Αυτά δεν τα επαναλάβατε σήμερα στην ερώτησή σας. Δεν ξέρω αν τα κρατήσατε για τη δευτερολογία σας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά είναι γνωστά, θέλω να σας πω ότι πριν έρθω, έκανα μία έρευνα, προκειμένου να απαντήσω σε αυτό το επιχείρημά σας, ότι κατά την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης, οι δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή τα πρόστιμα, για τα έτη 2015 έως 2019 ανήλθαν στα 76.237.599,20 ευρώ.

Πιο πριν στην ερώτησή σας λέτε ότι στην προηγούμενη από εκείνη την περίοδο τα πρόστιμα έπεφταν συνεχόμενα. Σας λέω, λοιπόν, ότι για την προηγούμενη περίοδο, μέχρι το 2015, από το 2011 έως το 2015, δεν υπήρξαν πρόστιμα. Αντιθέτως υπήρξαν επιστροφές 507.521.411 ευρώ. Αυτούς τους πίνακες θα τους καταθέσω στα Πρακτικά για να υπάρξουν ως αποδεικτικό στοιχείο του γεγονότος ότι επί των ημερών σας όχι μόνο δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεστε, ότι δήθεν δηλαδή ήσασταν εντάξει σε όλες τις πληρωμές και ότι δεν είχατε δημοσιονομικές διορθώσεις, αλλά αντιθέτως ότι στα δικά σας χρόνια ήταν που είχαμε τις δημοσιονομικές διορθώσεις και όχι κατά την προηγούμενη περίοδο. 

Σε ό,τι αφορά τώρα τις πληρωμές, έγινε το 70% της βασικής και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνουν και οι συνδεδεμένες και οι υπόλοιπες πληρωμές και έτσι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία και θα είναι καθ’ όλα κανονική…»

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

«Όλα τέλεια, δηλαδή, έτσι; Όλα μια χαρά! Οι πληρωμές έγιναν, θα γίνουν κανονικά και αυτό το οποίο έγινε μάλλον ήταν στη φαντασία. Μάλλον ήταν ένα κακό όνειρο, κύριε Κελέτση, οι μειωμένες επιδοτήσεις. Μάλλον ήταν ένα κακό όνειρο αυτό το οποίο συνέβη την 27η Οκτωβρίου» απάντησε ο κ. Κόκκαλης ενώ πρόσθεσε: «Ακούστε, αυτό που κάνετε προσβάλλει τη νοημοσύνη του κόσμου. Εγώ σας ρωτάω τι έχει γίνει με τις επιδοτήσεις και τι θα γίνει στο μέλλον κι εσείς μας λέτε τι έκανε η δική μας διακυβέρνηση.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, αυτό το οποίο είπα από το Βήμα της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν ξέρετε τι σας γίνεται στον πρωτογενή τομέα. Και να σας πω γιατί; Όπως και με τις αποζημιώσεις, δημιουργείτε, όπως λένε οι αγρότες, εμφυλίους μεταξύ των αγροτών. Δώσατε προκαταβολές σε ορισμένα προϊόντα και σε άλλα όχι, λες και τα αμύγδαλα και τα σταφύλια δεν έχουν πάθει ζημιά. Τα αμύγδαλα, τα δέντρα, δεν έπαθαν ζημιά. Δώσατε σε κάποια άλλα. Καλά κάνατε. Γιατί, όμως, αυτό το πράγμα; Έτσι και με τις επιδοτήσεις. Είναι σοβαρή απάντηση από την Κυβέρνηση, ότι όλα έγιναν καλώς; Με τα οικολογικά σχήματα τι θα κάνετε; Ξέρετε ότι είναι πολλά; Ναι, κουνάτε το κεφάλι, αλλά αυτό είναι που περιμένουμε να πείτε και όχι τι είχε γίνει το 2017.

Κύριε Κελέτση, όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές σας αρμοδιότητές, δεν αμφισβητώ την εξουσιοδότηση. Σύμφωνα με το 146 του Κανονισμού, έρχεστε εδώ εξουσιοδοτημένος από τον Υπουργό. Όμως, το ΦΕΚ λέει ότι οι αρμοδιότητές σας έχουν σχέση με το πιο πάνω, με τις διευθύνσεις. Άρα, διαπιστώνω ότι δεν έχετε την αρμοδιότητα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εγώ, λοιπόν, αλλά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για ποιον λόγο να περιμένουμε σήμερα ότι θα πείτε κάτι συγκεκριμένο; Και δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά. Δεν είναι προσωπικό το θέμα.

Δεν έχετε την παραμικρή αρμοδιότητα, δεν είστε υπεύθυνος κατά νόμο να απαντήσετε στο τι θα γίνει για το στρατηγικό σχέδιο. Περιμένω έστω πέντε λέξεις. Πείτε πέντε λέξεις: «Σκοπεύουμε να το τροποποιήσουμε στο θέμα των οικολογικών σχημάτων, στο θέμα της αναδιανεμητική ενίσχυσης, στον ορισμό του νέου αγρότη, στη σύγκλιση των δικαιωμάτων», σε όλα αυτά. Ενώ προβλεπόταν να γίνει σταδιακά, γιατί δεν έγινε σταδιακά;

Όλα αυτά γιατί δεν τα λέτε, κύριε Κελέτση, και έχετε τώρα πέντε λεπτά στην πρωτολογία σας και ασχοληθήκατε με το 2016 και το 2017; Αφήστε καλύτερα τον κόσμο να κρίνει πότε γινόντουσαν σωστά οι πληρωμές. Αφήστε να κρίνει ο κόσμος καλύτερα. Απαντήστε αυτό το οποίο σας ερωτά Βουλευτής της αντιπολίτευσης. Σας ερωτώ νομίζω συγκεκριμένα πράγματα.

Έχουμε καλέσει τον κ. Αυγενάκη -ο οποίος κρύβεται, το ξέρετε κι εσείς ότι κρύβεται- στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να ενημερώσει τη Βουλή για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον και εάν θα ζητήσει τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου και σε ποιες κατευθύνσεις.

Μπορείτε εσείς σήμερα εδώ -χωρίς να έχετε την αρμοδιότητα από τον νόμο- να πείτε έστω και λίγες κουβέντες για την πιθανή τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ώστε να θεραπευτούν αδικίες και να λυθούν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων;» κατέληξε ο Λαρισαίος βουλευτής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις