Παρέμβαση Παρασύρη για τους αμπελουργούς και τις αποζημιώσεις για τον περενόσπορο

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους αγρότες του Νομού Ηρακλείου, προχώρησε σήμερα ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου βρέθηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων των αμπελουργών, των οποίων η παραγωγή μειώθηκε ή καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον περενόσπορο.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο Φραγκίσκος Παρασύρης τονίζει: «Σε έντονα αρνητικό περιβάλλον εισήλθε φέτος πριν την περίοδο του τρύγου ο αμπελοοινικός τομέας της χώρας, εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τις επιπτώσεις κυρίως του περονόσπορου, που παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν με μεγάλη ένταση και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Σύμφωνα με την εικόνα που αποκόμισε ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.), ο καύσωνας και ο περονόσπορος επέφεραν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στα σταφύλια, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα. Η εικόνα που δόθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, προσδιόριζε τη φετινή παραγωγή στους 1.500 τόνους σταφυλιών, έναντι των 5.000 τόνων τα προηγούμενα χρόνια, με τις τιμές που παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το ζήτημα και επειδή έχουν περάσει αρκετοί μήνες, ύστερα από την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής των σταφυλιών και επειδή ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, οι αμπελουργοί του Ηρακλείου βρίσκονται σε φάση αναμονής, χωρίς να γνωρίζουν αν αποζημιωθούν από τις ζημιές που κατεγράφησαν από τον περονόσπορο, ο Φραγκίσκος Παρασύρης αναμένει απαντήσεις σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου Αγροτικής  και Τροφίμων, να αποζημιώσει τους αμπελουργούς του Ηρακλείου, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε από τον περονόσπορο, μέσα από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για κρατικές ενισχύσεις. Στην ερώτησή του, αναφέρεται και στο στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία, με δεδομένο το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τέτοιου είδους ζημιές. Παράλληλα, ο Βουλευτής ζητά ενημέρωση για το εάν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την ένταξη του περονόσπορου στα αποζημιώσιμα αίτια, προκειμένου να καλύπτονται οι αμπελουργοί σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου στις επόμενες καλλιεργητικές περιόδου, καθώς επίσης και για το εάν θα αποζημιωθούν μόνο οι παραγωγοί που δεν παρήγαγαν καθόλου ή θα αποζημιωθούν και αυτοί, οι οποίοι με αυξημένο κόστος παραγωγής κατάφεραν να περισώσουν μέρος της παραγωγής τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις