Βιλιάρδος: Για την καινοτομία και την αυτοματοποίηση στον αγροτικό τομέα

Ο βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας και της αυτοματοποίησης στον αγροτικό τομέα. Ακολουθεί η ερώτηση: 

Κύριε Υπουργέ,

 

Είναι δεδομένο το ότι, η παραγωγή στις ανεπτυγμένες χώρες εξελίσσεται με νέες μεθόδους, όπως είναι η γεωργία ακριβείας και η αυτοματοποίηση, που προϋποθέτουν σχετικές επενδύσεις. Ενδεικτικά, από την παρουσίαση της ΚΑΠ 2023-2027 διαπιστώσαμε, πως θα δοθούν 100 εκ. € για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, 65 εκ. € για την καινοτομία και κάποια περιορισμένα ποσά για την ανακατανομή καλλιεργειών, για πράσινες και για ψηφιακές εφαρμογές.

Παράλληλα, έχει μειωθεί σημαντικά η τραπεζική χρηματοδότηση, μετά την διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ ανερχόταν μόλις στα 1,2 δις € το 2018 ή κάτω από το 1% του συνόλου, σε σχέση με τα 3,9 δις € του 2009, με στοιχεία του ΙΟΒΕ. Οι επενδύσεις, δε, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, διαμορφώθηκαν στα 72 εκ. € ή στο 4% του συνόλου το 2022 - με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όλα αυτά συνέβαλαν στην εγκατάλειψη και μείωση της αγροτικής παραγωγής στα μνημονιακά χρόνια.

Αντί όμως για δράσεις αύξησης της παραγωγικότητας, προωθείται η εισαγωγή εργατών, έτσι ώστε να στηριχθεί η παραγωγή με χαμηλού κόστους χειρωνακτική εργασία, κατά τα πρότυπα του προηγούμενου αιώνα. Αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε στην πτώση του εργατικού κόστους, της παραγωγικότητας και τελικά στην περαιτέρω εγκατάλειψη του αγροτικού μας τομέα και στην ερημοποίηση της επαρχίας.

 

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

 

1.   Σε ποιους τομείς του αγροτικού τομέα προγραμματίζετε επενδύσεις στην καινοτομία και στην αυτοματοποίηση;

2.    Ποια ποσά θα διατεθούν από την ΚΑΠ και από άλλους δημόσιους, κοινοτικούς και  ιδιωτικούς πόρους για επενδύσεις στην γεωργία ακριβείας, στις μεθόδους αυτοματοποίησης και σε άλλες καινοτόμες μεθόδους της αγροτικής παραγωγής;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις