Έως τέλος έτους οι πληρωμές δάσωσης για το 2022

«Ο οικονομικός κύκλος στη Θεσσαλία έχει διαταραχθεί και καλό είναι οι εκκρεμότητες από προγράμματα, όπως αυτό της δάσωσης αγροτικών γαιών, να κλείσουν γρήγορα για να γίνουν οι πληρωμές. Οι αγρότες δεν μπορεί να πληρώνουν τα “σπασμένα” γιατί δεν υπήρξε επαρκής εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μην προκύψουν οι τεχνικές δυσλειτουργίες στο πληροφοριακό του σύστημα, που οφείλονταν στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξής του από ανάδοχο, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις στην πληρωμή και αυτού του προγράμματος». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτησή του για την καθυστέρηση στην πληρωμή του προγράμματος δάσωσης γεωργικών γαιών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, κατόπιν παραπόνων πολλών δικαιούχων του προγράμματος για καθυστερήσεις στην πληρωμή για το έτος 2022 αλλά και τις εκκρεμότητες πληρωμών για παλιότερα έτη, άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και την πληρωμή τους.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσης Σταμενίτης αναφέρει ότι «κάθε χρόνο, προκειμένου να καταβληθούν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους του Μέτρου 221 “Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών”, οι τελευταίοι οφείλουν να υποβάλλουν αιτήσεις πληρωμής, μέσω της υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΕΑΕ) και δηλώσεις εφαρμογής εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, είτε εγγράφως στα αρμόδια Δασαρχεία ή Δ/νσεις Δασών, είτε ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Για το έτος εφαρμογής 2022, κατόπιν σχετικής τροποποίησης της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ (αρ. 198405/27-3-2023, ΑΔΑ: 906Ζ46ΨΧΞΧ-ΙΦ5), το διάστημα υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής παρατάθηκε μέχρι 15.05.2023 και οι δηλώσεις εφαρμογής υποβλήθηκαν αποκλειστικά χειρόγραφα, λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα, που οφείλονταν στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ από ανάδοχο. Αυτό είχε σαν συνέπεια και την καθυστέρηση στη διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το εν λόγω έτος.

Πρόσφατα, το ανωτέρω πρόβλημα αποκαταστάθηκε και πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες εργασίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία μεταξύ της ΕΑΕ 2022 και του πληροφορικού συστήματος που υποστηρίζει το πρόγραμμα της Δάσωσης.

Τα Δασαρχεία ενημερώθηκαν σχετικά και έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη από μέρους τους διαδικασία καταχώρισης των δηλώσεων εφαρμογής, καθώς και των επιτόπιων ελέγχων.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους, και μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών των Δασαρχείων, θα έχει καταστεί δυνατή η πληρωμή των δικαιούχων του Μέτρου.

Ως προς τις εκκρεμότητες των προηγουμένων ετών, αναμένεται η αντίστοιχη διευθέτηση των ζητημάτων που προέκυψαν σχετικά με τους διασταυρωτικούς ελέγχους, οπότε και θα καταστεί δυνατή η πληρωμή τους».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις