Αγωνία ακτινιδιοπαραγωγών για αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο

Απαντήσεις στα ερωτήματα των παραγωγών ακτινιδίου του δέλτα του Πηνειού για τις αποζημιώσεις στο φυτικό τους κεφάλαιο και την απώλεια εισοδήματος από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου ζητά -μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου-  ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ομόλιο για την εκδήλωση μνήμης για τον Μαρίνο Αντύπα, συνομίλησε με τον πρόεδρο του νέου Συνεταιρισμού κ. Κώστα Μυλωνά και παραγωγούς, οι οποίοι εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για τα ανώτατα ποσά, που ανακοινώθηκαν από την κρατική αρωγή ότι θα δοθούν για την ολική καταστροφή δενδρωδών καλλιεργειών. Όπως επεσήμαναν, τα ποσά αυτά επ’ ουδενί επαρκούν για να αντισταθμίσουν την καθολική ζημιά που υπολογίζουν τουλάχιστον στα 5.000 ευρώ το στρέμμα για το ακτινίδιο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες τους, στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι εκτεταμένες πλημμύρες και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Πηνειού από τις έντονες βροχοπτώσεις του Daniel και του Elias, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, σε ένταση και έκταση, στην κύρια καλλιέργεια της περιοχής, το ακτινίδιο. Το φυτικό κεφάλαιο σε μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών με ακτινίδια έχει καταστραφεί και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έκδηλη ανησυχία στους ακτινιδιοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους αν οι αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο δεν αντιστοιχούν στο χαμένο τους εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. 

Σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων για το πληγέν φυτικό τους κεφάλαιο, διατείνονται ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες διευκρινήσεις, πλέον των ανακοινώσεων που έχουν γίνει, ώστε να καταστεί σαφές το ύψος που τους αναλογεί για την καλλιέργειά τους. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της κρατικής αρωγής στις 13.02.2024 όπου αναφέρεται επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής ύψους, 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα και 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για τα αμπελοειδή, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια κατηγορία ανήκουν τα ακτινίδια και αν συμπεριλαμβάνεται και το χαμένο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. Αν συμπεριλαμβάνεται, τότε θεωρούν ότι ακόμα και στην περίπτωση που τα ακτινίδια ανήκουν στην κατηγορία των 3.500 ευρώ ανά στρέμμα, το αντιστάθμισμα δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.  

Το ακτινίδιο είναι μια υποστηριζόμενη καλλιέργεια, η οποία εκτός από το υψηλό κόστος εγκατάστασης απαιτεί και περισσότερα έτη, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες φρούτων, για να εισέλθει σε πλήρη παραγωγή, γι αυτό και οι παραγωγοί ακτινιδίων των χωριών στο δέλτα του Πηνειού ζητούν να δοθούν διευκρινίσεις και κυρίως να συνυπολογιστούν οι ανωτέρω παράμετροι, ώστε οι αποζημιώσεις που θα υπάρξουν να αντιστοιχούν στο ύψος του πραγματικού χαμένου τους εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια»

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε οι πληγέντες παραγωγοί ακτινιδίων πέριξ του δέλτα του Πηνειού να λάβουν αποζημιώσεις που ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος ζημιάς στο φυτικό τους κεφάλαιο και την χαμένη τους παραγωγή για τα επόμενα χρόνια;

2. Ποιο το ύψος της στρεμματικής αποζημίωσης για τις καλλιέργειες ακτινιδίων που καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ‘23 και ποια η αποζημίωση για την ετήσια απώλεια εισοδήματος μέχρι να καταστούν παραγωγικά τα δένδρα που θα αντικατασταθούν; 

3. Πότε οι πληγέντες παραγωγοί ακτινιδίου θα λάβουν αποζημιώσεις;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις