Νέος απλός τρόπος επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η απουσία σταθμών όπου μπορεί να γίνει επαναφόρτιση, όταν κάνουν μια διαδρομή.

Οι ιδρυτές της γερμανικής start-up Ubitricity, είχαν την καταπληκτική ιδέα να βάλουν πρίζες φόρτισης στις κολώνες φωτισμού. Εγκατέστησαν λοιπόν την καινοτομία τους σε τέσσερις κολώνες στο Βερολίνο.

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων που θέλουν να φορτίσουν, κουβαλούν μαζί τους το καλώδιο φόρτισης, που έχει ενσωματωμένο και τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο, καθώς η πρίζα είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθεί στην κολόνα.

Οι κατασκευαστές έχουν μάλιστα κατοχυρώσει και τη μέθοδο πληρωμής, με αποτέλεσμα η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου να γίνεται πανεύκολα και γρήγορα.

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μένουν πάντα στο ίδιο μέρος. Αντίθετα ταξιδεύουν πολύ και χρειάζονται συχνή επαναφόρτιση. Και όπου χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια, στο μέρος όπου έχουν παρκάρει, πρέπει να υπάρχουν πρίζες επαναφόρτισης.

Αλλά δεν υπάρχει λόγος να εγκαταστήσουμε τον ακριβό τρόπο πληρωμής, την άδεια και την τεχνολογία επικοινωνίας παντού, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν εκεί αυτοκίνητα.

Γι’ αυτό το λόγο, με το δικό μας σύστημα, αρκεί να κουβαλάς την τεχνολογία μαζί σου και μπορείς να φορτίζεις όσο θέλεις, γιατί η συμφωνία παροχής ενέργειας αφορά μόνο το καλώδιο» δήλωσε ο Φρανκ Πάβλιτσεκ, ιδρυτής της Ubitricity.

Είναι μια πολύ απλή ιδέα, που κάνει χρήση των συνδέσεων στο υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο που διαθέτουμε για την παροχή φωτισμού στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον Φρανκ Πάβλιτσεκ, το να εξοπλίσουμε μια κολόνα με μια πρίζα κοστίζει μεταξύ 300-500 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σαφώς μια πολύ πιο οικονομική λύση, όσες κολώνες και αν εφοδιάσουμε με το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς ένας παραδοσιακός σταθμός επαναφόρτισης κοστίζει 10.000 ευρώ.
 
Οι εφευρέτες αυτής της ιδέας ελπίζουν να εγκαταστήσουν αυτή την εφαρμογή και στους χώρους εργασίας, ακόμη και στα σπίτια, έτσι ώστε να λύσουν τα χέρια των πολιτών.

ΠΗΓΗ: euronews.com