Ørsted και Yara επιδιώκουν να αναπτύξουν σχέδιο για πράσινη αμμωνία στην Ολλανδία

Η Ørsted έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και με τη σωστή υποστήριξη, αυτό το κοινό ναυαρχικό έργο μεταξύ της Yara και της Ørsted όχι μόνο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, αλλά και θα βοηθήσει στην ωρίμανση της τεχνολογίας για την ευρύτερη απονθρακιοποίηση

Η Ørsted, η κορυφαία εταιρεία υπεράκτιων αιολικών εταιρειών στον κόσμο, και η Yara, η κορυφαία εταιρεία λιπασμάτων στον κόσμο, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού έργου με στόχο την αντικατάσταση ορυκτού υδρογόνου με ανανεώσιμο υδρογόνο στην παραγωγή αμμωνίας με δυνατότητα μείωσης περισσότερων από 100.000 τόνων CO2 ετησίως, ισοδύναμο με τη λήψη 50.000 συμβατικών αυτοκινήτων εκτός δρόμου. Εάν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη δημόσια συγχρηματοδότηση και υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, το έργο θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2024/2025.

Η Yara και η Ørsted μοιράζονται το όραμα της δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω της πρώτης κίνησης και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη μιας μονάδας ηλεκτρολυτή 100 αιολικής ενέργειας για παραγωγή ανανεώσιμων υδρογόνων, με στόχο την αντικατάσταση του υδρογόνου με βάση τα ορυκτά με ανανεώσιμο υδρογόνο για την παραγωγή αμμωνίας στο εργοστάσιο Saraiskil της Yara , που βρίσκεται στην ολλανδική επαρχία Zeeland. Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα παράγει περίπου 75.000 τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως - περίπου 10% της χωρητικότητας ενός από τα εργοστάσια αμμωνίας στο Sluiskil - με βάση την ειδική παροχή ανανεώσιμης ενέργειας από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ørsted. Η Ørsted πρόκειται να εγκαινιάσει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borssele 1 & 2, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Zeeland κοντά στο εργοστάσιο Sluiskil.

Η πράσινη αμμωνία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή λιπασμάτων ουδέτερου άνθρακα, για την αποξήρανση της τροφικής αλυσίδας αξίας, και έχει επίσης δυνατότητες ως μελλοντικά ουδέτερα κλιματικά καύσιμα.

Το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρει μια εναλλακτική λύση χωρίς άνθρακα έναντι του υδρογόνου με βάση τα ορυκτά, αλλά επί του παρόντος κοστίζει σημαντικά υψηλότερο. Η κάλυψη αυτού του κενού κόστους απαιτεί χρόνο και θα εξαρτηθεί από τη δημόσια υποστήριξη για τη συμπλήρωση ιδιωτικών επενδύσεων σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και αμμωνίας μεγάλης κλίμακας. Η Ørsted και η Yara θα ζητήσουν τώρα δημόσια συγχρηματοδότηση για την ανάπτυξη και κατασκευή της εγκατάστασης ηλεκτρολυτή 100MW για την υποστήριξη του έργου. Με την επιφύλαξη επαρκούς συγχρηματοδότησης και επιβεβαιωμένης επιχειρηματικής υπόθεσης, η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου θα μπορούσε να ληφθεί στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

«Η Ørsted έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και με τη σωστή υποστήριξη, αυτό το κοινό ναυαρχικό έργο μεταξύ της Yara και της Ørsted όχι μόνο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, αλλά και θα βοηθήσει στην ωρίμανση της τεχνολογίας για την ευρύτερη απονθρακιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας », λέει ο Martin Neubert, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted Offshore.

«Η πράσινη αμμωνία μπορεί να είναι ουσιαστική για να καταστεί δυνατή η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, επιπλέον αναδεικνύεται ως ο πιο υποσχόμενος ουδέτερος άνθρακας ενεργειακός φορέας για πολλές ενεργειακές εφαρμογές, όπως τα καύσιμα αποφορβονισμένων πλοίων. Η συνεργασία με τον Ørsted σε αυτό το έργο στην Ολλανδία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη δυνατότητα της Yara να εκπληρώσει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες », λέει ο Terje Knutsen, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Farming Solutions στην Yara.

Με τους άφθονους υπεράκτιους αιολικούς πόρους και τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης υδρογόνου σε παράκτιες περιοχές, η Ολλανδία είναι σε θέση να ηγηθούν του πράσινου μετασχηματισμού της βαριάς βιομηχανίας που τροφοδοτείται από υπεράκτια αιολική ενέργεια, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των βασικών βιομηχανικών τομέων και δημιουργώντας οικονομική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας. Αυτό το έργο μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στον χάρτη πορείας υδρογόνου του συμπλέγματος Smart Delta Resources στο Zeeland και ένα σημαντικό βήμα στην κλιμάκωση του ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ολλανδία προς 3-4 GW έως το 2030.