Μια startup στη Δανία αποκαλύπτει ένα τεράστιο κάθετο αγρόκτημα

Μια μωβ λάμψη φωτίζει ώπου στοιβάζονται κουτιά όπου μαρούλι, βότανα και λάχανο. Θα βλαστήσουν σύντομα σε μια από τις μεγαλύτερες «κάθετες εκμεταλλεύσεις» της Ευρώπης που μόλις άνοιξε σε μια αποθήκη σε μια βιομηχανική ζώνη στην Κοπεγχάγη.

Δεκατέσσερα στρώματα ραφιών ανεβαίνουν από το δάπεδο μέχρι την οροφή σε αυτό το τεράστιο υπόστεγο 7.000 τετραγωνικών μέτρων που χρησιμοποιείται από τη Δανική εκκίνηση Nordic Harvest.

Τα προϊόντα που καλλιεργούνται εδώ θα συγκομίζονται 15 φορές το χρόνο, παρά το ότι δεν βλέπουμε ποτέ χώμα ή φως της ημέρας. Ανάβει όλο το εικοσιτετράωρο από 20.000 εξειδικευμένους λαμπτήρες LED.

Σε αυτό το φουτουριστικό αγρόκτημα, μικρά ρομπότ παραδίδουν δίσκους σπόρων από διάδρομο σε διάδρομο.

Τα μεγάλα κουτιά αλουμινίου είναι ως επί το πλείστον κενά προς το παρόν, αλλά το μαρούλι και άλλα φυλλώδη χόρτα θα αναπτυχθούν σύντομα.

Περίπου 200 τόνοι προϊόντων πρόκειται να συλλεχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021 και σχεδόν 1.000 τόνοι ετησίως όταν το αγρόκτημα λειτουργεί με πλήρη παραγωγική ικανότητα μέχρι το τέλος του 2021, εξηγεί ο Anders Riemann, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nordic Harvest.

Αυτό θα έκανε την αποθήκη Taastrup μία από τις μεγαλύτερες κάθετες εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης.

Αυτές οι αστικές εγκαταστάσεις δέχτηκαν αναπάντεχα ένα θερμό καλωσόρισμα από αγροτικούς αγρότες, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ικανότητά τους να τροφοδοτούν τον πλανήτη και επέκριναν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο Riemann τονίζει τα περιβαλλοντικά οφέλη του αγροκτήματός του, με προϊόντα που καλλιεργούνται κοντά στους καταναλωτές και τη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μια κάθετη φάρμα χαρακτηρίζεται από το ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον με την ανακύκλωση όλου του νερού και της διατροφής ή του λιπάσματος», λέει ο Riemann, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα.

Στη Δανία, παγκόσμιος ηγέτης στα αιολικά πάρκα, περίπου το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στον αέρα.

«Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιούμε 100% ενέργεια από ανεμόμυλους που μας καθιστά ουδέτερο CO2", προσθέτει.

Αν και δεν θα αποκάλυπτε το ποσό του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας της Nordic Harvest, είπε ότι η ισχύς συνοδεύεται από "πιστοποιητικά αιολικής ενέργειας" που έχουν καταχωρηθεί στο χρηματιστήριο της Δανίας.

Αυτά τα νομικά έγγραφα εγγυώνται ότι "η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνετε σε ένα έτος είναι ισοδύναμη με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αριθμημένους ανεμόμυλους υπεράκτια».