Διευκρινίσεις για το εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών

Με τον τρόπο αυτό θα υπολογίζεται η πυκνότητα εκτροφής σε όλα τα στάδια και θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο η μέγιστη πραγματική δυναμικότητα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Διευκρινίσεις για το εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών παρέχει με εγκύκλιό της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω εγκύκλιο αναφέρεται πως σε συνέχεια ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία αναφορικά με το εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών διευκρινίζονται τα εξής:

α) Όσον αφορά τις ενεργές εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια, έχει παρέλθει το μεταβατικό διάστημα για την εγγραφή ή επικαιροποίηση των στοιχείων τους, κατά περίπτωση, στο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών. Στους ιδιοκτήτες μονάδων των εν λόγω κατηγοριών που δε συμμορφώνονται θα επιβάλλεται, εφεξής, διοικητικό πρόστιμο περί μη εγγραφής στους επίσημους καταλόγους εκμεταλλεύσεων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ν. 4235/2014 (άρθρο 23, παράγραφος δ - τομέας υγείας των ζώων, σημείο 3). Παράλληλα, η υπηρεσία θα προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων και σε διαγραφή από το σύστημα Traces των μονάδων αυτών.

β) Δεδομένης της λήξης της μεταβατικής περιόδου για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκτροφών ωοτόκων ορνίθων που είχαν λάβει στο παρελθόν έγκριση και κωδικό αριθμό βάσει του π.δ. 216/2003, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες καλούνται να ταυτοποιήσουν τις εκμεταλλεύσεις που έχουν διακόψει μόνιμα τη λειτουργία τους και να προχωρήσουν σε καταχώρηση ημερομηνίας οριστικής διακοπής σε όσες έχουν μεταπέσει στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο από την παλιά βάση, κατόπιν ανάκλησης της σχετικής έγκρισης και του κωδικού αριθμού. Εάν δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση στο ηλεκτρονικό σύστημα όλων των προαπαιτούμενων πεδίων που επιτρέπουν την καταχώρηση ημερομηνίας οριστικής διακοπής, θα αποστέλλεται σχετικό αίτημα στην υπηρεσία μας αναφέροντας τουλάχιστον το ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο/επωνυμία και το πατρώνυμο (φυσικά πρόσωπα) του ιδιοκτήτη, ενώ ταυτόχρονα θα επισυνάπτεται η απόφαση ανάκλησης της έγκρισης και του κωδικού αριθμού. Εφόσον δεν είναι διαθέσιμες ούτε οι ανωτέρω ελάχιστες πληροφορίες, η εκμετάλλευση θα διαγράφεται ολοκληρωτικά από το σύστημα και ο κωδικός θα δύναται να επαναχορηγηθεί.

γ) Η διάρκεια τυχόν προσωρινής διακοπής της δραστηριότητας μιας εκμετάλλευσης δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα έτος. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, θα πρέπει να καταχωρείται η οριστική διακοπή της στο ηλεκτρονικό σύστημα.

δ) Ως λειτουργούσες εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δύναται να εγγράφεται στο μητρώο η μέγιστη πραγματική δυναμικότητα που πληροί τις απαιτήσεις περί ευζωίας ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει την αδειοδοτημένη (βλ. σχετ. 2 και 3), νοούνται οι εκμεταλλεύσεις εκείνες που βρίσκονταν σε λειτουργία την ημερομηνία δημοσίευσης της ανωτέρω σχετ. 1 απόφασης, δηλαδή στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

ε) Δεν πρέπει να παραλείπεται η συμπλήρωση των στοιχείων των θαλάμων στο ηλεκτρονικό μητρώο, όπως έχει ήδη τονιστεί από την υπηρεσία μας, ειδάλλως η εγγραφή της εκμετάλλευσης θεωρείται ελλιπής. Για τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές πρέπει άμεσα να ελέγξουν το μητρώο και να διορθώσουν τυχόν τέτοιες εγγραφές.

στ) Όταν τιμολόγια, ζυγολόγια ή λοιπά έγγραφα που τεκμηριώνουν την πυκνότητα εκτροφής στις λειτουργούσες εκμεταλλεύσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων δεν είναι διαθέσιμα ή αποδεικνύουν υπέρβαση της επιτρεπόμενης δυναμικότητας βάσει των διατάξεων περί προστασίας των ζώων, ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει υπεύθυνα και θα περιγράφει την λεπτομερή παραγωγική διαδικασία που θα ακολουθείται, συμπεριλαμβανομένων των αραιώσεων [αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά την είσοδο, αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά την αραίωση (πρώτη, δεύτερη τρίτη κλπ. ανάλογα με τον αριθμό και το βάρος), χρονικό στάδιο αραίωσης (πρώτης, δεύτερης, τρίτης κλπ), αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά τη σφαγή, ύψος εκτιμώμενης θνησιμότητας στα διάφορα χρονικά στάδια της εκτροφής κ.λπ].

Με τον τρόπο αυτό θα υπολογίζεται η πυκνότητα εκτροφής σε όλα τα στάδια και θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο η μέγιστη πραγματική δυναμικότητα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων. Στο παρόν έγγραφο επισυνάπτεται σχετικό παράδειγμα σχεδίου παραγωγικής διαδικασίας εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των αραιώσεων.

ζ) Προκειμένου να υπολογιστεί η ωφέλιμη επιφάνεια του θαλάμου, πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίζεται κάτοψη με τις διαστάσεις του και σχεδιάγραμμα ή τουλάχιστον μέγεθος και αριθμός των στοιχείων του εξοπλισμού (ποτίστρες, ταΐστρες κλπ), του οποίου το συνολικό εμβαδό πρέπει να μπορεί να υπολογιστεί, προκειμένου να αφαιρεθεί από το εμβαδό του θαλάμου. Τα ανωτέρω ισχύουν εξίσου και για τυχόν εξοπλισμό που απομακρύνεται και επανατοποθετείται κατά διαστήματα (π.χ. ανυψούμενες ταΐστρες).

* Δείτε εδώ την εγκύκλιο