Pargneaux: στη Διάσκεψη για το κλίμα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις

Η αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και οι όλο και συχνότερες ξηρασίες και πλημμύρες, αποτελούν σημάδια ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα. Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, το Δεκέμβριο, στο Παρίσι. Την Τετάρτη, η επιτροπή Περιβάλλοντος ψήφισε την έκθεση που καθορίζει τους στόχους του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις. Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Gilles Pargneaux (Σοσιαλιστές, Γαλλία), μας μίλησε για τους στόχους ου έθεσε το ΕΚ.

Η έκθεση σας προτείνει, ότι το ΕΚ πρέπει να στηρίξει μείωση κατά 40% έως το 2030, στις εκπομπές αερίων, από τα επίπεδα του 1990. Πως θα πείσετε για αυτό την Κίνα, τις ΗΠΑ και φυσικά την ΕΕ και τα κράτη μέλη, να αποδεχτούν αυτό τον φιλόδοξο στόχο;

Είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η έκθεσή μου ψηφίστηκε σήμερα από την επιτροπή Περιβάλλοντος και η ολομέλεια ψηφίζει στις 14 Οκτωβρίου. Είναι η επίσημη θέση του ΕΚ.

Το ΕΚ θα βρίσκεται στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στο Παρίσι. Από τη στιγμή που έχουμε τη θέση μας - μια φιλόδοξη θέση, που βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τη θέση της Κίνας- ο στόχος μας είναι να τους πείσουμε. Θα είμαστε μια επίσημη αντιπροσωπεία, θα βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τρίτες χώρες στη Σύνοδο, μια διεθνή Σύνοδο, όχι μόνο για να συζητήσουμε αλλά και για να αποφασίσουμε.

Στην έκθεσή σας ζητάτε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για το κλίμα, προκειμένου να στηρίξετε τις προσπάθειες για περεταίρω μείωση των εκπομπών αερίων και για προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα;

Χρειαζόμαστε αξιόπιστο οικονομικό πακέτο και αυτές οι προτάσεις επιτρέπουν να έχουμε έναν οδικό χάρτη για την τροφοδότηση του πράσινου ταμείου για το κλίμα, με 100 δισεκατομμύρια ετησίως. Θα επιτρέψει να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες χώρες, τις αναπτυσσόμενες, που δεν έχουν τα μέσα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι οι συνεισφορές των κρατών μελών, που θα ενισχύσουν το ταμείο. Επίσης, η έκθεση προτείνει την υλοποίηση ορισμένου αριθμού καινοτόμων συνταγών, που συνδέονται για παράδειγμα με νέες ενέργειες, για την τροφοδότηση του ταμείου. Το οικονομικό πακέτο θα είναι, ασφαλώς, ο ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας του Παρισιού. Αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία για το Πράσινο Ταμείο και την τροφοδοσία του, θα καταλήξουμε δυστυχώς είτε "μη - συμφωνία", είτε με "μισή αποτυχία".

Ποιός ο ρόλος του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα;

Πιστεύουμε ότι τι ΕΚ πρέπει να βρίσκεται στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων, για να εγγυηθεί την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στη Διάσκεψη, καθώς αυτή είναι η μάχη του αιώνα. Αν δεν γίνει τίποτα, θα αυξηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη κατά δυο βαθμούς. Θ αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές, οι επισιτιστικές κρίσεις θα πολλαπλασιαστούν και αυτό θα οδηγήσει σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε 200 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.