Μερική άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στον Αμβρακικό Κόλπο

Τις αντιδράσεις των οικολόγων προκάλεσε η μερική άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στον Αμβρακικό Κόλπο. Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινό τους υπόμνημα χαρακτηρίζουν παράλογη την πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θεωρούν ασύμβατο το κυνήγι με την προστασία του Αμβρακικού. Όπως τονίζουν οι οργανώσεις η απόφαση αυτή βάζει σε κίνδυνο την προστασία της ορνιθοπανίδας σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης, δηλώνοντας ότι θα ενημερώσουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προβούν σε όλες τις ενέργειες που απορρέουν από τη δικαιοδοσία τους.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος να αποσύρει άμεσα την παράλογη και κατ’ ουσία παράνομη -όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση- και να διαθέσει το χρόνο που απαιτείται ώστε ο Φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να βρουν τη βέλτιστη λύση, που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία ενός οικοσυστήματος παγκόσμιας σημασίας όπως ο Αμβρακικός Κόλπος.

-«Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ολοκληρωμένη μελέτη για της επιπτώσεις της θήρας στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιτρέπει ανεξέλεγκτα το κυνήγι, ακόμα και στη ζώνη Α’, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου», καταγγέλλει το μέλος του Δ.Σ. της Ορνιθολογικής Εταιρείας Λάμπρος Κατερινόπουλος.

Επιπλέον, επισημαίνει πως, ενώ τον Ιούλιο του 2013 ο υπουργός κ. Μανιάτης είχε καλέσει εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπου συζήτησαν για τις ανάγκες των προστατευόμενων περιοχών, έρχεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Καλαφάτης και αποφασίζει «την πρακτικά πλήρη και άνευ όρων απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας στις πλέον ευαίσθητες περιοχές του υγροτόπου» και προσθέτει ότι στη συνάντηση του Ιουλίου δεν είχε καν τεθεί το θέμα της θήρας στην εν λόγω περιοχή.

Εδώ και εφτά μήνες πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού και των δασαρχείων, λιμεναρχείων, κυνηγών και άλλων για να ανοίξει πειραματικά το κυνήγι σε κάποιες περιοχές για συγκεκριμένες ημέρες. «Το ΥΠΕΚΑ δεν έλαβε υπόψη αυτή τη διαδικασία, η οποία βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει, όπως και αγνόησε και το λεπτομερέστατο υπόμνημα της Ορνιθολογικής που κατατέθηκε, νια ποιο λόγο η κυνηγετική δραστηριότητα είναι ασύμβατη στον Αμβρακικό», τονίζει ο κ. Κατερινόπουλος.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι και η μεγάλη λαθροθηρία, αφού τα τελευταία χρόνια η θηροφύλαξη είναι ανύπαρκτη, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, τονίζεται σε ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η κυνηγετική δραστηριότητα απαγορεύεται από την ελληνική (Ν. 3937/2011) και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε προστατευόμενες περιοχές. Μεγάλο κομμάτι του Αμβρακικού έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura, ενώ είναι ένας από τους έντεκα υγροτόπους της Ελλάδας που έχουν περιληφθεί στη σύμβαση Ραμσάρ, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει τη θήρα ως «μη συμβατή δραστηριότητα» (ΣτΕ Ε’ 1342/1992).

Ο κ. Κατερινόπουλος σημειώνει πως στον Αμβρακικό συναντώνται πολλά παγκοσμίως απειλούμενα είδη πουλιών, μεταξύ αυτών η βαλτόπαπια (Avthye nyroca), της οποίας ο συγκεκριμένος υγρότοπος αποτελεί το σημαντικότερο βιότοπο της στην Ελλάδα.

Για τους παραπάνω λόγους, εννιά περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ελληνική Ορνιθολογικη Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, WWF, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Mom, Μεσόγειος SOS, Αρκτούρος, Αρχέλων, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών) καλούν τον κ. Καλαφάτη «να αποσύρει άμεσα την παράλογη και κατ’ ουσία παράνομη αυτή απόφαση», όπως δηλώνουν.

 Ηχώ Αρτας