Εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου

Ένα σχέδιο που είχε συζητηθεί ευρέως στο παρελθόν και μάλιστα είχε ξεκινήσει η υλοποίηση του, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Έτσι «ξεπαγώνει» από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου που είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη του 2014, ωστόσο, δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη Βουλή.

Αφορά στην εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία σε περίπου 30.000 ακίνητα.

Όπως αναφέρεται στην «Ημερησία του Σαββάτου», αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν διορθωτικές μετατροπές του παλαιότερου νομοσχεδίου και θα το καταθέσουν στο τραπέζι των δανειστών ως ισοδύναμο για σκληρά μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «λογαριασμός» από το «πωλητήριο» στα δημόσια ακίνητα μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. και ίσως φτάσει και το 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την ανταπόκριση των καταπατητών.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου φέρεται έτοιμη να προχωρήσει το νομοσχέδιο και έχει ήδη παραγγείλει βελτιώσεις, οι οποίες θα αφορούν τις δόσεις και τις διευκολύνσεις που θα παρέχονται σε καταπατητές -κυρίως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα- ώστε να πληρώσουν και να αγοράσουν από το κράτος εκτάσεις που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να διεκδικήσει. Θα μπορεί όμως έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου να παραχωρεί τίτλους ιδιοκτησίας, να γεμίσει τα κρατικά ταμεία και να λήξει μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Με βάση το νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο, αλλά πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές προς όφελος των φτωχών καταπατητών προβλέπονται τα εξής:

• Ο κάτοχος ακινήτου με ή και χωρίς τίτλους που είναι δημόσιο ή ανταλλάξιμο και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου δικαιούται να καταθέσει αίτηση εξαγοράς στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες. Ο χρόνος που θα δοθεί είναι ένα έτος από την ψήφιση του νόμου, εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται η ένταξη στη ρύθμιση όσων διαθέτουν δημόσια έκταση επί τουλάχιστον μία χωρίς διακοπή, περίοδο και μέχρι την 31/12/2013 και εφόσον η κατοχή συνεχίζεται μέχρι και την έναρξη του νόμου. Ετσι θα εξαιρεθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση οι νέοι καταπατητές οι οποίοι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά, πιθανότατα με τσουχτερά πρόστιμα ή ακόμη και αποβολή τους από το ακίνητο, ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και φυσικά κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, άλλη θα είναι η αντιμετώπιση ενός καταπατητή μιας μικρής γεωργικής έκτασης που τη χρησιμοποιεί για καλλιέργεια κι άλλη ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος που έχει κατασκευάσει εγκαταστάσεις σε παραλίες ή σε δημόσια ακίνητα.

• Μπορούν να εξαγορασθούν: α) Αστικά ακίνητα. Για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, έκταση μέχρι πέντε στρέμματα. Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης ή για οικισμούς που προϋφίστανται του έτους 1923, έκταση ίση με το ελάχιστο εμβαδόν αρτίου, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η εξαγορά συνεχόμενης έκτασης, εφόσον αυτή καλύπτεται από μόνιμα κτίσματα. β) Επί αγροτικών ακινήτων, ενιαία έκταση μέχρι δέκα στρέμματα και μέχρι είκοσι στρέμματα συνολικά.

• H εξαγορά ακινήτου επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά. Θα δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία που ο καταπατητής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων. Είναι δηλαδή διπλή η διαδικασία και φυσικά διαφορετικό το κόστος της εξαγοράς.

• Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται:

α) Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ώστε το τελικό κόστος να είναι μικρότερο. Αλλωστε οι υπάρχουσες τιμές είναι εξωπραγματικές και πολλές φορές έως και 70% πάνω από τις εμπορικές, ειδικά για αστικές περιοχές.

β) Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος.

Αγνωστη η δημόσια περιουσία που έχει καταπατηθεί

Ακόμη και εν έτει 2015 το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να πει με σαφήνεια πόσα είναι τα ακίνητα που κατέχει και διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε. και φυσικά το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή : imerisia.gr