Παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, θα συμβεί;

Ο κόσμος μάχεται με την επιδημία COVID-19 που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τη κήρυξε παγκόσμια,  η οποία έχει στέρησε περισσότερες από 30.000 ζωές και μολύνει περισσότερους από 6.50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Της Άσπας Στυλπνοπούλου

Ο κόσμος μάχεται με την επιδημία COVID-19 που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τη κήρυξε παγκόσμια,  η οποία έχει στέρησε περισσότερες από 30.000 ζωές και μολύνει περισσότερους από 650.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που προκλήθηκαν από μέτρα για την εξάλειψη της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Οι συγκομιδές ήταν καλές και οι βασικές καλλιέργειες παραμένουν στη ζήτηση, αλλά η έλλειψη εργατών στις περιοχές που προσβλήθηκαν από την πανδημία και τα μέτρα προστασίας - τιμολόγια και απαγορεύσεις των εξαγωγών - θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με την έκθεση.

Ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να προστατεύουν τη δική τους προσφορά τροφίμων, περιορίζοντας τις εξαγωγές, τις οποίες δήλωσε ο Torero (Οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική μείωση του εμπορίου και στη μετέπειτα μείωση της παραγωγής τροφίμων.

Ένα άλλο μέτρο που θα μπορούσε να απειλήσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα είναι ότι τα έθνη έχουν εκδώσει εντολές "παραμονής στο σπίτι" σε διαφορετικά επίπεδα επιβολής. Εάν οι εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα δεν είναι νομικά σε θέση να συγκομίσουν τις καλλιέργειες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπή της ροής τροφίμων.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Το 12% του πληθυσμού στη χώρα μας απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Τυπικά το ποσοστό είναι πολύ πιθανό να είναι λιγότερο. Όμως, αν σταματήσουν οι εργασίες στις καλλιέργειες τα προβλήματα δε θα αργήσουν να έρθουν. Οι Έλληνες αγρότες προσπαθούν να ικανοποιήσουν την εγχώρια αγορά και την εξωτερική αλλά αυτό δε γίνεται να επιτευχθεί στο 100% δεδομένης της κατάστασης.

Σίγουρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα αποθεματικά που υπάρχουν σε τρόφιμα όμως περιμένουμε από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία) να υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε τρόφιμα και από Τρίτες Χώρες σοβαρές ελλείψεις σε ανταλλακτικά και πρώτες ύλες. Το σίγουρο είναι πολλοί θα βγουν κερδισμένοι από τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε και κάποιοι όχι.

Παρακάτω υπάρχουν τα στοιχεία Εισαγωγών – Εξαγωγών που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ.

Παρατηρούμε μια αύξηση των εξαγωγών σε χώρες Ε.Ε που είναι αναμενόμενη.

Η Ελλάδα εισάγει από την Ιταλία μηχανές, πλαστικά, αυτοκίνητα, φάρμακα, ρούχα, καφέ και πολλά άλλα. Επίσης μέσω της Ιταλίας έρχονται στην Ελλάδα αρκετά προϊόντα που κατασκευάζονται σε ασιατικές χώρες (Κίνα, Βιετνάμ κλπ.), όπως τα πάνινα παπούτσια, για παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων (ιχθυκαλλιέργειες, γαλακτοκομικά) έχουν βγει κερδισμένες εξάγοντας στην Ιταλία λόγω της αυξημένης ζήτησης για τρόφιμα. Σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν με τα τρόφιμα να ξεπερνούν τα βιομηχανικά προϊόντα και να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση.

Αν έλεγε κανείς ότι πρέπει να αφοσιωθούμε στην ενδυνάμωση και στήριξη του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα και άμεσα.

*Πηγή:  ΕΛΣΤΑΤ