Διέρρευσε προσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη

Οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν στο συμβούλιό τους αυτή την εβδομάδα την πρόταση περί επιβολής ζημιών στις τοποθετήσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς προετοιμάζουν ένα σχέδιο νόμου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει επίσης την επιβολή ζημιών σε όσους διατηρούν μεγάλες αποταμιεύσεις σε "προβληματικές" τράπεζες.

 
Μια τέτοια ιδέα, εάν τελικά υιοθετηθεί από τους υπουργούς, θα θέσει εν αμφιβόλω ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Ήδη, οι αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τους σχεδιασμούς να επιβάλλονται ζημιές σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα,
 

Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει την λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.


Οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση να επιβληθούν μεγάλες ζημίες στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων —μεγαλύτερων από 100.000 ευρώ— στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης μιας δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές. Αυτό δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο είναι πιθανό να μεταφερθεί στους νέους κανόνες της ΕΕ, προσδίδοντας στην επιβολή ζημιών σε ανασφάλιστους αποταμιευτές μόνιμο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.