Το Ρωσικό εμπάργκο δεν επηρέασε τις εξαγωγές στα αλβανικά προϊόντα

Το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα αλβανικά προϊόντα, ως αντίμετρο στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την στάση της στην Ουκρανία, δεν επηρέασε την αξία των αλβανικών εξαγωγών, σύμφωνα με δηλώσεις του Α/Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Υδάτων.

Πρόσθεσε ότι στόχος της Αλβανίας είναι να επεκταθεί στην αγορά της Ουκρανίας και για αυτό πρόκειται επισκεφθεί το Κίεβο (Σεπτέμβριο τ.έ.), προκειμένου συμφωνήσει «μαζικές» εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Επίσης, οι εξαγωγές αφορούν, κυρίως, στις γειτονικές χώρες, ήτοι Κόσσοβο, ΠΓΔΜ και Σερβία, καθώς και σε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Δανία, Ελβετία) και τις ΗΠΑ.

Ερωτώμενος κατά πόσο θα επηρεάσει το ρωσικό εμπάργκο σιταριού και αλευριού την τιμή του ψωμιού στην Αλβανία, απάντησε ότι η εγχώρια παραγωγή είναι επαρκής να καλύψει την αγορά και ότι δεν αναμένεται αύξηση στην τιμή του ψωμιού.

Τέλος, δήλωσε ότι, στην πράξη, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν παύσει εδώ και ένα έτος, καθώς δεν πληρούν, κατά τους Ρώσους, τα κριτήρια των φυτοϋγειονομικών ελέγχων τους.