Αλλαγές στο πρόγραμμα των νέων αγροτών

Σημαντικές αλλαγές προβλέπει η υπουργική απόφαση με την οποία τροποποιείται εκ νέου το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπει η υπουργική απόφαση με την οποία τροποποιείται εκ νέου το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών.
 

Άρθρο 1
Το  στοιχείο  β.  της  παραγράφου  (ιδ)  του  άρθρου  3  αντικαθίσταται ως εξής: «β. Κατέχει ή αποκτά βεβαίω-ση - πιστοποιητικό παρακολούθησης πιστοποιημένου προγράμματος, διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών, από τον ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ".».

Άρθρο 2
Η περίπτωση 5.2 της παραγράφου 5 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «5.2 Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτή-των, εκτός και αν διαφορετικά ορίζεται στην παρούσα, υποδέχονται και εξετάζουν τα αιτήματα των δικαιού-χων τηρώντας σχετικό αρχείο. Πραγματοποιούν τους απαραίτητους διοικητικούς ελέγχους συμπεριλαμβα-νομένων και των σχετικών, με αυτούς, επιτόπιων επι-σκέψεων.».

Άρθρο 3
Το άρθρο 9 τροποποιείται ως εξής:
1. Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Το επι-χειρηματικό σχέδιο δεν γίνεται αποδεκτό εφόσον κατά την υποβολή της αίτησης για την τελευταία δόση της οικονομικής στήριξης δεν επιτυγχάνεται τουλάχιστον ένας στόχος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στο επιχει-ρηματικό σχέδιο. Σε αυτήν την περίπτωση οι δικαιούχοι απεντάσσονται και η στήριξη που έχει καταβληθεί ανα-κτάται σύμφωνα με τα οριζόμενες κυρώσεις στο άρθρο 31 της παρούσας. Η μη ένταξη σε συναφή με τους στό-χους μέτρα του ΠΑΑ δεν μπορεί να αιτιολογήσει ενδε-χόμενη μη επίτευξή τους.».
2. Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι στόχοι δύναται να τροποποιούνται ή να μεταβάλλονται σύμφω-να με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες υλοποίησης, μετά από αιτιολόγηση και μετά από έγκριση της αρμόδιας αρχής και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 της παρούσας.».

Άρθρο 4
Το άρθρο 10 τροποποιείται ως εξής:
1. Η περίπτωση 1.9 της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1.9 Να διατηρεί τουλάχιστον το 95% της αρχι-κής παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπι-κή απόδοση) της εκμετάλλευσης με την οποία εγκρίθηκε για το Υπομέτρο 6.1 έως την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.».
2. Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Ειδικά στην περίπτωση της μη τήρησης της δέσμευσης των υποπαραγράφων 1.2, 1.15 και 1.16 ανωτέρω, η ΔΑΟΚ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας απευθύνει σύσταση στον δικαιούχο να συμμορφωθεί εντός δύο μηνών από την ημερομηνία του εγγράφου της σύστασης. Σε περί-πτωση μη συμμόρφωσης θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις του άρθρου 31.».

Άρθρο 5
Στις περιπτώσεις 3.7 και 3.8 της παραγράφου 3 του άρ-θρου 14 «Αίτηση Στήριξης - Φάκελος υποψηφιότητας και Δικαιολογητικά» το αρκτικόλεξο «ΟΓΑ» αντικαθίσταται από το αρκτικόλεξο «ΕΦΚΑ». Ομοίως, στο εδάφιο 3.12β της παραγράφου 3 και στο εδάφιο 4.13β της παραγρά-φου 4 του άρθρου 14, το αρκτικόλεξο «ΙΚΑ» αντικαθί-σταται από το αρκτικόλεξο «ΕΦΚΑ».

Άρθρο 6
Η παράγραφος 3 του άρθρου 17 «ΑποφάσειςΈνταξης Πράξεων» αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η απόφαση ένταξης υπογράφεται μετά τη δημοσι-οποίηση των Πινάκων Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης της παραγράφου 16 του άρθρου 16 και περιλαμβάνει τους δικαιούχους για τους οποίους δεν απαιτείται η προσκόμι-ση δικαιολογητικών. Η απόφαση ένταξης τροποποιείται μετά το πέρας των ενστάσεων ή όποτε προκύπτουν νέοι δικαιούχοι κατά την εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγη-σης των εν δυνάμει δικαιούχων και την προσκόμιση επι-πλέον δικαιολογητικών. Μετά το πέρας της αξιολόγησης και της εξέτασης ενστάσεων η απόφαση τροποποιείται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες με σκοπό να καλύψει οποιεσ-δήποτε μεταβολές έχουν συμβεί.».

Άρθρο 7
Στο άρθρο 21 «Τροποποίηση - Μεταβολή πράξης » τροποποιείται ως εξής:
1. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 1.1 της παρα-γράφου 1 «Το αίτημα τροποποίησης/μεταβολής μπο-ρεί να αποτελεί και τμήμα του αιτήματος πληρωμής» διαγράφεται.
2. Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Υπο-βολή αιτήματος τροποποίησης απαιτείται στις εξής πε-ριπτώσεις:

3.1 Αλλαγή του/των στόχου/ων του επιχειρηματικού σχεδίου (είδους ή αριθμού αυτών). Ωστόσο δεν απαι-τείται τροποποίηση στην περίπτωση που παραμένει και επιτυγχάνεται τουλάχιστον ένας από τους στόχους που περιλαμβάνονταν στην αρχική αίτηση στήριξης.

3.2 Αλλαγή της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμε-τάλλευσης.

3.3 Αλλαγή στα στοιχεία του δικαιούχου που αποτυπώ-νονται στην απόφαση ένταξης (εκτός της βαθμολογίας).

3.4  Αλλαγή  του  τόπου  της  μόνιμης  κατοικίας  του  αρχηγού της εκμετάλλευσης ή της έδρας του νομικού προσώπου εφόσον επηρεάζεται το ποσό στήριξης ή η βαθμολογία.3.5 Αλλαγή της νομικής μορφής της εκμετάλλευσης από φυσικό σε νομικό πρόσωπο.» 3. Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Αίτημα μεταβολής υποβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:4.1. Μείωση της τιμής του/των στόχου/ων του επιχει-ρηματικού σχεδίου.4.2. Αλλαγές ως προς στοιχεία που επηρεάζουν τα βαθ-μολογικά κριτήρια της 6ης αρχής κριτηρίων αξιολόγη-σης: «Προσέγγιση επιχειρηματικού σχεδίου (μελλοντική κατάσταση)» με την προϋπόθεση ότι είναι παραδεκτές σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.4.3. Αλλαγή στον τόπο μόνιμης κατοικίας του φυσι-κού προσώπου ή στην έδρα του νομικού προσώπου που δεν εμπίπτει στην ανωτέρω περίπτωση 3.4 της παρα-γράφου 3.
4.4 Αλλαγές στα λοιπά στοιχεία του επιχειρηματικού σχεδίου  δεν  θεωρούνται  μεταβολές  και  αυτές  κοινο-ποιούνται απολογιστικά με την υποβολή της αίτησης πληρωμής β ́ δόσης.».4. Η παράγραφος 10 διαγράφεται.5. Η παράγραφος 12 διαγράφεται.6. Η παράγραφος 13, αντικαθίσταται ως εξής:«Η εξέταση της τροποποίησης και η λήψη της απόφα-σης περί αποδοχής ή απόρριψης της, συμπεριλαμβανο-μένης τυχόν έκδοσης νέας απόφασης ένταξης που θα τροποποιεί την υφιστάμενη, πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός ενός μήνα από την ηλεκτρονική υπο-βολή του σχετικού αιτήματος ή ανάκυψης της σχετικής ανάγκης.Το αίτημα τροποποίησης ή μεταβολής πρέπει να υπο-βάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήματος για την πληρωμή της β ́ δόσης προκειμένου να εξεταστεί από τις ΔΑΟΚ και να είναι δυνατή στη συνέχεια η εμπρόθεσμη υποβολή αιτήματος καταβολής της τελικής πληρωμής.».

Άρθρο 8
Το άρθρο 22 «Παρακολούθηση και Επίβλεψη της υλο-ποίησης» τροποποιείται ως εξής:1. Η περίπτωση 1.2.δ της παραγράφου 1 αντικαθίστα-ται ως εξής: «δ) Ως προς τις αποκλειόμενες κατηγορίες του άρθρου 7, οι όροι της παραγράφου 1.2 του άρθρου 7 ελέγχονται με την κατ ́ έτος διασταύρωση των στοιχείων του ΜΑΑΕ. Κατά την υλοποίηση και ορθή εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου δεν ελέγχονται οι παράγραφοι 1.5 και 1.7 του άρθρου 7.».2. Η περίπτωση 1.5 της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1.5. Στην κατ ́ έτος διασταύρωση των στοιχείων της Ενιαίας Αίτησης Στήριξης με εκείνα που αφορούν την παραγωγική δυναμικότητα σε όρους τυπικής απόδοσης (όπως ενδεικτικά εξακρίβωση της διατήρησης τουλάχι-στον του 95% της αρχικής παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης) για το σύνολο των δικαιούχων και μέχρι την ορθή ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.».

Δείτε εδώ το ΦΕΚ